Fókuszban a sport

Jászberény Városi Önkormányzat képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága sportfórumot tartott november 9-én, csütörtökön a Városháza nagytermében. A terv szerint a városban működő sportszervezetek vezetői, képviselői mondhatták el hozzászólásaikat, oszthatták meg véleményüket, és tehették fel kérdéseiket.

Nagy András, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke a fórum bevezetőjében elmondta, Jászberény város jelenlegi sportkoncepciója 2019-ig szól. Ez egy korábbi koncepciónak a folytatása, jelentős módosulások történtek benne, mikor a kiemelt sportegyesületeket definiálták. Közülük vannak olyan egyesületek, melyekkel három éves együttműködési megállapodást kötöttek, és elvárásokat fogalmaztak meg, illetve, nyilatkozatot tett az önkormányzat a támogatás mikéntjére. A bizottság sportkoncepcióról szóló beszámolóját a testület nyár elején elfogadta. Ebben évente meg kell jeleníteniük, hogy a kitűzött célok hogyan teljesülnek.

A diáksport területén tavaly óta egy személyi változást követően fellendült a diákolimpia versenyek sorozata, ami örvendetes. Jelentős változás volt a bizottság támogatási stratégiájában, hogy a rendelkezésre álló összeget – ami megegyezett a tavalyival –, másképpen osztották föl. Megmaradt a működésre, rendezvényre, illetve a sportlétesítmények bérlésére a keret. Viszont a JSE különböző szakosztályainak támogatását külön-külön a bizottság nem kívánta magára vállalni, úgy gondolták annak szétosztását az egyesület vezetésére bízzák.

Az eredményekről hallanak, olvasnak, látnak tudósításokat a bizottság tagjai és igyekeznek minél több sporteseményen személyesen is megjelenni. Az elmúlt évben voltak problémák bizonyos egyesületekben. Tudomásuk szerint ez a jégkorong szakosztálynál megoldódott, a röplabdásoknál elnökségváltás történt, azóta problémák nélkül működnek, haladnak. Komoly létesítményfejlesztés előtt állunk az elkövetkező években, sportcsarnokot épít a Jászplasztik, felújítás zajlik a Hűtőgépgyári sportcsarnoknál, jelentős változások várhatók a vízilabda kapcsán is.
Elsőként Szabó Gábor, a Csík Tibor Ökölvívó SE elnöke fogalmazta meg problémáikat. A hely, ahol működnek és edzéseiket tartják – a volt jégpálya kőháza –, lepusztult, nyílászárói, világítása korszerűtlen, a szociális helységek elöregedtek, az épület gazdaságos fűtése nem megoldott. Ennek az épületnek a kor igényeinek megfelelő felújításához, korszerűsítéséhez kérnék az önkormányzat segítségét, támogatását.

Garamvölgyi Mihály a Jászsági Harcművészeti Akadémia alelnöke arról számolt be, hogy kinőtték a Klapka Szakiskola tornatermét, ahol edzéseiket tartják. A színvonalas és eredményes munka folytatásához emelniük kell az edzések számát, valamint szükséges volna, hogy megnövekedett sportolói létszámukkal jobban elférhessenek. Ráadásul, a nemzetközi szervezetek próba képen a ju-jitsut felvették 2024-es Olimpiai Játékok sportágai közé, ahová jó volna versenyzőt delegálni. Tehát teremre, helyiségre lenne szükségük, ebben várnának használható ötletet, megoldást.

Kalics József, a legtöbb sportlétesítményt kezelő J.V.V. Nonprofit Zrt. képviseletében elmondta, hogy a meglévő edzésidők átcsoportosításával tudnának csak helyet biztosítani, de túlzsúfoltság miatt ez jelenleg nem megoldható. Használható helyiségek keresésének, megtalálásának vonatkozásában az együttműködésüket ajánlotta föl.

Kónya György, a Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokság versenybizottságának elnöke arról beszélt, hogy az Öregfiúk Bajnokság ötlete 32 éve vetődött fel. Bár minden évben viaskodniuk kellett a versenysportokkal, hogy helyet és időt kaphassanak a lebonyolításra a Bercsényi úti sportcsarnokban, mindig megoldásra jutottak. Ebben az esztendőben veszélybe került a bajnokságuk megrendezése, mert a röplabdásokkal nem sikerült megegyezniük. A bizottság közbenjárását szeretnék kérni ügyükben. A kérésre vonatkozóan a jelenlévő Oszvald Nándor, a Jászberényi Röplabda Klub elnöke elmondta, hogy a megoldás megszületett. Deme Gábor edzővel megbeszélték, hogy edzés rendjüket átalakítják, és ezzel segítik a régi hagyománnyal rendelkező focibajnokság lebonyolítását. A röplabda szakosztály háza tájáról elhangzott, hogy utánpótlás területén ők is helyhiánnyal küzdenek. Mivel TAO-s sportág lettek, az önkormányzattal együtt dolgozva vizsgálják, hogy hol lenne az a hely, ahol az így megszerzett pénzek legjobban hasznosulhatnának.

Demeter Gábor, a Jászberényi Triatlon Sportegyesület elnöke az önkormányzati pályázatokhoz benyújtott űrlapok egyszerűsítését kérte. Azokon olyan tételeket, adatokat kérnek, melyeket az előző években is beadtak már, például a bizottság úgyis tudja mennyi támogatást juttatott az egyesületeknek.

A továbbiakban Balogh Béla, önkormányzati képviselő, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke kért szót, és elmondta: előrelépésnek tartja, hogy lehetnek kiemelt sportegyesületek. Szerződések köttettek velük, ezekben kölcsönös vállalásokat tettek és három évre történő, kiszámítható finanszírozás is létrejött. Idén volt az első év, hogy ennek tapasztalatait megpróbálták felmérni mind a humán, mind a pénzügyi bizottságban. A tapasztalatok szerinte nagyon ellentmondásosak. Ezen észrevételeit osztotta meg a fórum résztvevőivel és szeretné, ha hangsúlyváltás történne ezen a területen.

Gedei József önkormányzati képviselő szerint, sport nemzet vagyunk, de nem sportoló nemzet. A sportvezetőket közös gondolkodásra sarkalta arról, hogyan tudnák bevonni a közép korosztályt is a sportolásba.

Szöllősiné Kárpáti Ágnes testnevelő megemlítette, hogy szinte minden sportágban szükség volna gyerekekre, de csak a legkisebbeket tudják motiválni. Testnevelés órákon a középiskolások már nem akarnak részt venni, inkább konditerembe, fitneszedzésekre szeretnek eljárni.

Végezetül Nagy András bizottsági elnök megköszönte a fórumon megjelenteknek a részvételt, és mindenkinek további sportsikereket, remek eredményeket kívánt.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?