Élet a szülés után

A fenti címmel tartották meg rendezvényüket a helyi Lelki Köldökzsinór Egyesület tagjai, a Védőnői Szolgálat és a Szent Erzsébet Kórház munkatársai október 27-én, pénteken. Az eseményeknek a Szikra Galéria adott elegáns és otthonos helyszínt.

Az esős délután ellenére sokan ellátogattak az eseményre, ahová a szervezők tulajdonképpen „mindenkit vártak”: a családokat, a hölgyeket, mint a család mozgatórugóit, a férfiakat, az apákat, a leendő apákat, a gyermekeket, a kicsiket, a nagyokat, a pocakban lakókat és a pocakon kívülieket is.

A „küldetésről” a Lelki Köldökzsinór Egyesület elnöke, dr. Ördög János szülész-nőgyógyász holisztikus orvos tájékoztatott: – Egyesületünk célja, megsegíteni a családokat, párokat, fiatalokat, idősebbeket, hogy a mai világ nehézségeit könnyebben kezeljék. Természetesen álljanak mindenhez, mind a gyermekváráshoz, mind később a gyermek neveléséhez. Igyekszünk útmutatást, segítséget adni ebben. A hozzánk fordulók alapismereteit próbáljuk teljesebbé tenni, bővíteni. Bizonyos megszerzett ismerete mindenkinek van, csak még nem elegendő ahhoz, hogy saját élete irányítását a kezébe vegye. Legfontosabb, hogy tudjuk: minden látszat ellenére nem a világ és benne mások, illetve a körülmények irányítanak bennünket, hanem mi magunk vagyunk azok, akik megteremtjük a sorsunkat. Ezek nagy szavaknak tűnnek, pedig reggeltől estig ezt tesszük, amikor automatikusan gondolkozunk, tervezünk és döntéseket hozunk az életünkben. A döntéseink lehetnének bölcsebbek, az életünk lehetne nyugodtabb, azaz élhetnénk jóval tudatosabban – fogalmazott dr. Ördög János. Hozzátette, hogy legfontosabb önmagunknak és másoknak sokkal több szeretetteljes figyelmet adni, mert mindannyian figyelem- és szeretet-hiányban szenvedünk. Ha ezt megtesszük, boldogabbak, sikeresebbek lehetünk.

A pénteki program két részből állt. Az első fele a „nagyközönségnek” szólt. A szervezők „négy szigetet” terveztek meg, amelyeknek témája más-más volt, forgószínpad szerűen váltották egymást a program előadói, szakértői. Négy területét ragadták meg a szervezők a segítségnyújtásnak. A „Szülés és születés” sziget nevet kapta az egyik, amelyben Országné Juhász Mariann és Tánczos Ferencné szülésznők adtak tanácsokat és felvilágosítást a szülésre való felkészülésről, a születés körüli eseményekről, teendőkről. Bán Zsófia hordozási és gyermekágyas tanácsadó a „Hordozás szigetén” látta el gyakorlati ismeretekkel az érdeklődő kismamákat, kispapákat.

A „Szoptatás szigetén” is hasznos információkat kaptak az érdeklődők, amelyben Sárköziné Nagy Szilvia védőnő és Hasilló Annamária szülésznő, laktációs tanácsadók voltak segítségre.
A negyedik, a „Nyugalom szigete” pedig a testi-lelki nyugalom biztosításáról szólt az élet nehéz körülményei között is, arról a módszerről, amellyel ez mindenkor és mindenhol elérhető. Ez a mindfulness, vagyis tudatos jelenlét, éber figyelem. Itt számoltak be a stressz-csökkentő tréninget végzettek pozitív tapasztalataikról és biztattak mindenkit a tréningeken való részvételre.

Az események másik része a szülészeti és újszülött ellátó szakmának szólt, benne két nemzetközileg elismert előadó működött közre: Varga Katalin PhD. egyetemi tanár, az ELTE Pszichológiai Intézet /Affektív Pszichológia Tanszékének tanszékvezetője, az MTA doktora és Váradi Erzsébet neonatológus, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság tagja, a laktációs szaktanácsadói vizsgára felkészítő posztgraduális képzés szakmai vezetője és oktatója.

Az „Élet a szülés után” címet viselő rendezvény az esti órákban ért véget, a szervezők bíznak abban, hogy akik részesei voltak ennek a néhány órának máris sokat tettek azért, hogy életük irányítását, saját és családjuk jövőjét, egészségét a kezükbe vegyék…

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?