Megújulásra ma is szükség van!

Az igaz ember hitből él! Ez volt a mottója a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett nemzeti megemlékezésnek október 31-én Budapesten, a Papp László Sportarénában. A Jászberényi Református Gyülekezet is részt vett az eseményen nagytiszteletű Mező István lelkipásztor vezetésével.

A központi ünnepség után este országszerte istentisztelettel zárult az emléknap az egyes protestáns gyülekezetekben, ahogy városunkban is. Az igét Mező Istvánné Ildikó segédlelkész hirdette. Fél évezreddel ezelőtt, 1517. október 31-én tűzte ki Luther Márton teológus vallásreformáló 95 pontját a wittenbergi vártemplom kapujára, amely oly nagy hatással volt és van ma is az egyházra, a társadalomra. A reformáció folyamatát azonban csak úgy indíthatta el, hogy elsőként saját maga újult meg belsőleg, amely hosszú és nehéz folyamat volt számára – mondta Mező Istvánné a kedd esti reformáció napi istentiszteleten.

Isten igéjét, a samáriai asszony történetét János evangéliumából (Jn 4,1-30) olvasta fel, amely egybeforr a reformációval. A rosszéletű asszony szívében is a megújulás vágya nőtt, s ott, a forrásnál megleli az élő vizet – Jézus Krisztust –, és bűnbocsánatot nyer. Erre az élő vízre, a bűnbocsánatra és feloldozásra vágyunk mindnyájan, amit egyedül Istentől kaphatunk.

Jézus Krisztus mindenkit arra hív, hogy kövessük őt bűnbánattal és bizonyságtétellel, hogy élő kapcsolatban lehessünk vele. „Jézussal ma az írott- és látható Igében, az úrvacsorában találkozhatunk… Reformáció, megújulás ott lehet, ahol Isten szava meghallgatásra talál. A Biblia vezet el a teljes igazsághoz, ahol Krisztus kerül az életünk középpontjába.” Soli Deo Gloria! – Egyedül Istené a dicsőség!

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?