Jószágunkat őrizd meg!

A Jászberényi Gazdák és Polgárok Köre évtizedek óta őrzi Szent Vendel emlékét és élteti a hozzá fűződő hagyományokat a neki szentelt oltárnál szentmisével, szobránál imádsággal és koszorúzással, valamint ünnepi közgyűléssel.

Az állattartók védőszentjének napján, október 20-án délután Szent Vendel oltáránál, a Barátok templomában gyűltek össze az ünneplők, szentmisében hálát adva az elmúlt év terméséért és imádkozva a jövő év bőségéért. A szentmisét bemutató Zsova János káplán arra kérte a híveket, hogy álljon előttük példaként Szent Vendel alakja, aki szép példája annak, hogy az ember alázatosságával és Isten szeretetével mennyire meg tudja változtatni az életét. Vendel a természet csendjében találta meg az Istennel való egyességet, s a Jóisten minket is arra hív, hogy lélekben őhozzá tartozzunk.

A szentmisét követően a város határában álló Szent Vendel szobor lábánál folytatódott a megemlékezés Taczman András diakónus és Sisa Menyhért kántor szolgálatával. A közelmúltban felújított szobor megáldását követően Tamás Zoltán, a Jászberényi Gazdák és Polgárok Körének elnöke köszöntötte a megjelenteket, és háláját fejezte ki mindazoknak, akik segítették a szervezést.

A jászok Vendel napi hagyományainak kialakulásáról Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója osztott meg a hallgatósággal érdekes történetet. A jászok megélhetését a XVIII. század derekáig az állatok jelentették, az állatállomány a vagyon fokmérője volt. Az állattartók Szent Vendelhez imádkoztak járvány idején, hogy gyógyítsa meg állataikat a betegségektől. Az első, Szent Vendel kultuszához köthető emlék egy Árokszálláshoz tartozó kápolna harangjának felszentelése volt 1759-ben. A Barátok templomában egy házaspár magánadományaként 1775-ben készült el Szent Vendel oltára, míg az a Nagyboldogasszony iskola előtt álló juhászkeresztet 1815-ben a jász gazdák állították.

Az Akasztófa-hídnál álló Szent Vendel szobrot 1886-ban állítottak, amely a háborúban elpusztult, de visszaállították. Szent Vendel emlékének őrzését és a szobor gondozását a jászberényi gazdák vállalták magukra, és teszik ezt minden évben. Múzeumigazgató asszony elmondta, hogy Baranyi László adományából, valamint a Jász Múzeumért Alapítvány támogatásával visszafogott, főként pasztellszínekkel festették le.

A Jászsági Hagyományőrző Egylet asszonykórusának távolba csengő imádságos énekét követően elhelyezték koszorúikat és virágaikat a szobornál: „Jószágunkat őrizd meg mindennemű veszélynek / Ártalmától, Szent Vendelünk könyörgésére…”. Felelevenítették a Vendel napi hagyományt: pálinkával, borral kínálták a jelenlévőket, és koccintottak az egészségükre. Az ünnepség a Gazdakör székházában közgyűléssel és jó hangulatú vacsorával folytatódott.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?