Szép túra Erdélyben

A jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium hetedik évfolyamának negyvenöt tanulója négy kísérő pedagógussal szeptember 6-tól 10-ig felejthetetlen ötnapos erdélyi tanulmányi kiránduláson vett részt.

Megtekintettük az Arany János szalontai szülőháza helyére épített táj jellegű épületet, majd a Csonkatornyot. Ezután Nagyváradra látogattunk, ahol láthattuk Szent László hermáját és a kincstárat a székesegyházban. Mielőtt a szálláshelyünket elértük volna, megálltunk Királyhágón, a történelmi Erdély határán. Torockón gyönyörű vendégházban fogadtak bennünket, ahol 2 éjszakát tölthettünk. Másnap Kolozsvárra indultunk, ahol megnéztük a Szent Mihály székesegyházat, Mátyás király szobrát és szülőházát.

Eljutottunk Tordára, túráztunk, s lementünk a sóbányába is. Gyulafehérvár volt a következő állomásunk. Megismertük a székesegyház legfontosabb látnivalóit, és elhelyeztük koszorúnkat híres halottunk, Hunyadi János gazdagon faragott szarkofágján. Két éjszakát töltöttünk Déván, délután a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára átadtuk adományainkat, ajándékainkat, melyet nagyon nagy szeretettel fogadtak az ottani felnőttek, gyerekek egyaránt. Másnap várakat hódítottunk meg, Dévát, Vajdahunyadot.

Utolsó nap a Bethlen-bástyánál rendhagyó irodalomórán vettünk részt, és a Szabadság-szobrot néztük meg Aradon. A tanulmányi kirándulásunk változatos programjában mindenki találhatott olyat, melyben kedvét lelhette. A határtalanul programmal lehetővé tett együtt töltött szép napokra mindig emlékezni fogunk.

Vélemény, hozzászólás?