Hullahopp Guiness-rekord

Ashlee Male, bár csak három éjszakára jött el hozzánk Angliából, egyet arra szánt, hogy a jászberényi Főnix Fészek Műhelyházban újra bemutassa nekünk tehetségét, mely egészen a Guiness-rekordok gyűjteményébe repítette.

De mi is az a Guiness Rekordok Könyve és hogyan lehet oda bekerülni? Ez a különleges kiadvány nemzetközileg elismert és hitelesített rekordokat jelentet meg, melyek az emberi teljesítőképesség határait feszegetik. Egy bizonyos Sir Hugh Beaver, a Guiness sörfőzde akkori igazgatója volt az ötletgazda. 1951-ben épp vadászaton volt társaival, akik azon kezdtek el vitatkozni, hogy a nyírfajd vagy az aranylile a leggyorsabban repülő madár. 1955 augusztusában végül megszületett az első Guiness Rekordok Könyve és karácsonyra már a bestseller listák élére került. A könyv egyébként maga is tart egy rekordot, méghozzá a valaha legtöbbet eladott sorozat rekordját. Ashlee még nem tudja, hogy produktuma végül bekerül-e a lapok közé, ugyanis elmondása szerint a rengeteg eredmény szelektálásra kerül, mert magas számuk miatt nem férnének bele a kötetekbe.

A közel egyórás előadás keretein belül Baráth Bence fordításában olyan őrült eredményeket ismerhettünk meg, mint hogy hány üvegpalackot lehet kinyitni a homlokunkkal, mekkora a világ leghosszabb szempillája, vagy hogy milyen hosszú ideig lehet visszatartani a lélegzetünket. Az utóbbit ki is próbálhattuk, de a jelenlévők közül mindenki alul maradt a 24 perces rekordot tartó spanyol úriemberrel szemben.

A magyarok eredményeit is górcső alá vettük, akik közül a legrendkívülibb annak a lánynak a teljesítménye volt, aki több mint 13 percen át egyensúlyozott a gitárján egy kosárlabdát, miközben természetesen nem felejtett el pengetni sem. A legnagyobb száj, a legtöbb emberi testen fellelhető lyuk és a legtöbb megevett hamburger kategóriákban már többen is bizonyítottak, de miként lehet vajon felállítani egy rekordot? Ashlee-től megtudhattuk, hogy öt euró nevezési díjra van szükség, de ha egy már meglévőt szándékozunk túlszárnyalni, akkor azt ingyen is megtehetjük. Ő egy kilencéves kislány rekordját döntötte meg idén szeptemberben, amikor mérlegállásban összesen 208-szor pörgette meg lábfején a hullahopp karikát.

Az embereket mindig is ösztönözte egy magasabb cél elérése, a valahová tartozás vagy önmaguk meghaladása, és ha teljesítményünkkel az újságok, könyvek oldalaira is bekerülhetünk, az még inkább motivál bennünket. Ashlee szerint azonban annál hatalmasabb erő nincs is a világon, amikor el akarunk érni valamit, és az végül sikerül. Saját eredményével egy kutyamenhely megmentéséért gyűjtött adományokat, de nem titkolt célja volt az önfejlesztés, a példamutatás és a boldogság elérése sem.

Mint mondta, bármibe is kezdjünk, az olyan legyen, ami örömmel tölt el minket, és soha ne sajnáljuk rá az időt vagy az energiát. Ha elég figyelmet szentelünk a részfeladatoknak, akkor bármire képesek lehetünk. Műsora végén be is bizonyította nekünk, hogy ezek nem pusztán üres szavak. A hullahopp karikákat orrán, térdén és nyakán is pörgette, miközben spárgázott, fejen vagy fél lábon állt. Később már minden végtagjára jutott egy-egy karika és őt nézve az ember úgy érezhette, hogy kitartással, tehetségünk felvállalásával és egy kis vidámsággal nincs a világon olyan feladat, amit ne tudnánk véghezvinni.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?