Mező Áron világcsúccsal világbajnok

Csehországban Trutnov városában rendezték szeptember 16-23. között a GPC Világbajnokságot, ahol a világ 27 országából érkeztek a résztvevők. Magyarországról is több mint 40 erőemelő érkezett a rangos világversenyre. Jászberényből Mező Áron Benjámin 5 versenyszámban is indult, négyben a 90-kg-os súlycsoportban.

Szeptember 18-án, szerdán guggolás versenyszámmal kezdett és a 215 kg-os teljesítményével nem csak az első helyet szerezte meg, hanem egy új világrekordot állított fel. Ez azt jelenti, hogy jelen pillanatban a világ legjobbja ebben a versenyszámban. Ezzel tehát megszerezte első aranyérmét és a dobogó legfelső fokáról hallgathatta a magyar himnuszt.

Második nap felhúzásban 237,5 kg-os teljesítményével diadalmaskodott, ami ismét aranyérmet jelentett számára. Megpróbálta megdönteni az addigi rekordot is, de 260 kg felhúzását illetve a többi fogását is érvénytelenítették. Ugyanezen a napon, fekve nyomásban is indult ahol a 160 kg nyomásával a második helyett sikerült bezsebelnie.

Pénteken ismét felhúzásban indult, ami nagy megmérettetés volt számára,hiszen két nap alatt a gerincoszlop nem tudja kipihenni magát rendesen, ezért teljesítményben általában nagy visszaesés várható illetve nagy az esély a sérülésre. Áron mindenesetre tartalékolta erejét erre a versenyszámra is. Az első fogása 230 kg volt, amit sikeresen teljesített, második fogásánál viszont rossz döntést hozott 255 kg-os felhúzását érvénytelennek ítélték a bírák. Ennek eredményeként lecsúszott a dobogó első fokáról és második helyezett lett. Szombaton megpróbálta magát kárpótolni és egy első helyett elérni, de sajnos a több napos versenyzés már kivette az erejét, így 180 kg nyomása, ami elég lett volna az első helyhez nem sikerült, így újabb ezüstérem lett a jutalma.

– „Hatalmas élmény volt részt venni egy ilyen rangos világversenyen és megmérettetni magam a legjobbakkal. Amiért oda utaztam az sikerült és ezért hálás vagyok Istennek. ”Soli Deo gloria- egyedül Istené a dicsőség”. Ezúton is szeretném megköszönni családomnak a támogató segítséget, Kimák Henriettnek a személyes jelenlétét. Valamint Jászberény Város Önkormányzat Humán Erőforrás Bizottság Elnökének, Nagy András úrnak és a Bizottság tagjainak, illetve a JSE Erőemelő Szakosztályának,valamint a többi támogatómnak is anyagi támogatását, amelynek segítségével részt vehettem ezen a versenyen.” – nyilatkozta Mező Áron hazaérkezése után.

 

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?