Tiszta forrásból mindenkinek

Több mint egy évtizede minden ősszel néhány nap a könyvtárak ünnepe. Idén október 2-8. között rendezik az Országos Könyvtári Napokat, amelyhez a hagyományokhoz híven a Jászberényi Városi Könyvtár is csatlakozik.
A programokról hétfőn tartott sajtótájékoztatót Kovács Péter könyvtárigazgató és a programokért felelős kollégák az intézmény hangulatos foglalkoztató termében. Kovács Péter minden korosztályt szívélyesen invitált a közelgő eseményre, melynek idén Bartók Béla hitvallása nyomán a „Csak tiszta forrásból” szlogent választották mottóul.

A programokat Szarvas Lászlóné koordinálja, aki napi bontásban ismertette az izgalmasnak ígérkező rendezvény menetrendjét. Elmondta, hogy a víz témája köré csoportosított programokat egyéb civil szervezetekkel összefogva valósítják majd meg, ezáltal remény szerint sikerül minden korosztály érdeklődését felkelteni.

Az érdeklődők „A könyvtár a tudás forrása” című totó kitöltésével már hétfőn bekapcsolódhattak a programba. A fejtörő helyes megoldásának jutalmaként értékes ajándékcsomagot sorsolnak majd ki a résztvevők között. A keddi nap „Információforrások és tudásforrások” címet kapta, amikor délelőtt Lukoviczki Réka, vagy ahogy sokan ismerik, a Robotlány tart interaktív előadást középiskolások számára, majd délután Doboss Gyula mutatja be A Merza-unoka című könyvét. Szerdán „A Boldogság forrása” napon a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény gondozottjai lesznek a könyvtár vendégei épületbejárás és játékos vetélkedő erejéig. Csütörtök „ A Víz” nevet kapta ezúttal. Ekkor „Barátok a víz és a tűz?” címmel a könyvtár udvarán a tűzoltóság közreműködésével interaktív bemutatón vehetnek részt az óvodások. „Az állatok és a víz” fantázianév az állatkert zoopedagógusainak bemutatóját jelenti. Szintén ezen a napon lesz az alternatív iskolák úttörője, Winkler Márta könyvbemutatója, ahol az Örömre nevelni kötetet ismerhetik meg az érdeklődők. 17 órakor a programhoz csatlakozók az egész országban egyszerre fognak koccintani egy pohár vízzel. Péntek a néphagyományok napja lesz. „Petrencések a Víz utcából” cím alatt fut az interaktív bemutató, mely során a Petrence Táncegyüttes hagyományőrzői mutatják be a vízzel kapcsolatos népszokásokat. Szombat „A természet forrásai” nevet viseli a könyvtárban. Megújuló energiaforrások címmel a felnőtt részlegben könyvkiállítás várja az érdeklődőket, a gyermekeknek pedig a témához kapcsolódva filmvetítéssel kedveskednek. Újdonságként jelentkezik a „Könyves Vasárnap”, amely során az épület falain túl, a Zagyva gáton zajlik a program. A Zúgótól délután két órakor indul egy nordic walking túra, amelynek érdekessége, hogy a résztvevők ajándék zsákbamacska verseket kapnak, és ha kedvük tartja, fel is olvashatják a költeményeket.
Verseginé Újhelyi Petra idegen­nyel­vű gyermekkönyvek megjelenéséről számolt be. Ezentúl angol, német, spanyol, francia és olasz nyelvű műveket kölcsönözhetnek az olvasók. A gyermekirodalom legfrissebb idegennyelvű darabjai, neves illusztrátorok munkáival gazdagított igényes művek találhatók meg a polcokon. A valóban szép könyvek a nyelvtanulásban szórakoztató segítséget nyújtanak szülőknek, pedagógusoknak, gyereknek egyaránt.

Szintén a tanulást teszi könnyebbé a könyvtár újabb kezdeményezése. A népszerű oktató jellegű játék, a Logico termékcsalád darabjait lehet majd használni a könyvtárban, illetve kölcsönözni is. Négy táblát vásároltak a Primo és Picollo készletből, valamint a hozzájuk tartozó valamennyi feladatlapot is beszerezték. Az egyébként borsos árú oktatójáték minden bizonnyal örömet szerez majd gyermeknek és szülőnek is.

Kárpáti Márta
Latest posts by Kárpáti Márta (see all)

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?