Hajtás a Hajtán

Az ősz egyik legnagyobb, és sokak által várt, városi szabadidősport eseménye a Zagyva – Hajta Kerékpáros Teljesítménytúra. Amit most, szeptember utolsó napján, már 26. alkalommal rendeztek meg az esemény szervezői, a JBike kerékpáros csapatának lelkes közreműködésével.

A tevékeny közreműködésre szükség is volt, mivel az eseményt megelőző hetekben sokszor áztatta eső a túra tájegységeit. Így, főleg a fekete földes dűlő utak mélyebben fekvő részein hatalmas pocsolyákban állt meg a víz, áthághatatlan akadályt képezve a kerékpárosok előtt. A bringás srácok, kemény kubikos munkával csapolták le a tócsák nagy részét és tették tekerhetővé az útvonalat. Amit nagy gondossággal jelöltek ki, minden elágazásnál nyilak, eligazító táblák és szalagozás jelölte a helyes útirányokat.

A túra napján, csak lassan akart előbújni a nap felhő álcája mögül, de a délelőtt derekára megtette, és derűs idővel kényeztette a kerekeseket. Akik fél nyolc után folyamatosan érkeztek a már sokadik éve megszokott, természet közeli rajthelyhez, a Vasas tó horgászházához. Három távon volt lehetséges indulni, valamelyik kihívását teljesíteni. Sokak családostul, többen barátok társaságában,munkatársakkal,volt, aki párjával, de akadt, aki egyedül, de nem magányosan pattant kerékpárja nyergébe. Az ország több pontjáról érkeztek kerékpáros csapatok, egy élmény tekerésre. Sőt Szerbiából is érkezett egy társaság, akiknek a közös bicajozás öröme volt a fontos.

A Zagyva körül tekergő, 18 km-ét sok kisgyermekkel induló teljesítette, akadtak,- nem kevesen – akik a gyermekülésbe „málházva” az apróságokat, tekerték végig a távot. A legnépszerűbbnek a 32 km-es táv bizonyult, talán azért mert kellemes tempóban túrázható végig, felnőttnek, gyereknek egyaránt. Pedálozva átszelni a Zagyvamenti Természetvédelmi terület rétjeit, ahol éppen most virít az őszi kikerics és sokszor lehetett látni őzeket is. Tekeregni a Hajta sárguló ligeterdőiben és eljutni annak „szívébe”, a Hajtapatakon átvezető kis hídhoz, megannyi élményt kínált. Az 50 km-es táv már önmagában kihívás, terepen pedig főképpen, sőt a Tőtevényi részen, sok helyen várta a teljesítőket még az „alföld hegye”, a homok is. De sokan, sportot űzve a túrából, – végül is teljesítmény túrára jöttek, – hajtották végig a távot, pihenőt sem engedve maguknak. A többség azért megállt, elpihent, a pecsételő és egyben frissítőpontokon, ahol a szponzorok, támogatók jóvoltából, gazdag ellátmányból lehetett töltekezni. Nagy népszerűségnek örvendett, az Öregerdő sarkán, az egy korty pálinka kóstolót, egy harapás, hagymás zsíros kenyérrel kínáló állomás.

De ez csak fokozta a jókedvet, a célba visszaért túrázók szívesen időztek a horgásztó partján, nagy társaságokban beszélve meg „hajtás” élményeiket. A teljesítésért járt a szokásos egyedi kitűző és sorszámozott oklevél, melyeket ebben az évben, a kerekudvari kápolna fényképe díszít. Az előnevezők babgulyást is kanalazhattak, melyet a szervezők segítői helyben készítettek,- ha lemaradtál róla, jövőre ne felejt el feliratkozni! A napsütötte délutánban az utolsó túrázók is befutottak, a létszámok összesítésénél kiderült, hogy jóval többen, mint fél ezren tekerték végig a távokat. Egészségükre váljék!

Utolsó felvonásként még a pálya megtisztítása várt a szervezők csapatára, aztán ők is megpihenhettek és néhány üveg bor mellett, elbeszélgettek a jövő évi folytatásról.

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?