Megújul a Klapka

Kedden délben a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Klapka György Szakgimnázium és Szakközépiskola Hatvani úti intézményének udvarán fogadta a város képviselőit, a Szakképző Centrum vezetőségét, kollégákat és újságírókat Tamás Zoltán igazgató, hogy avatóünnepség alkalmával ismertesse az iskolaépületen megvalósult fejlesztéseket.

Huszonöt éve vagyok tagja a tantestületnek, s azóta nem volt ilyen volumenű felújítás az iskolában – mondta bevezetőjében az igazgató. A belső felújításra közel hat millió forintot kaptak a Centrumtól, amiből a nyár folyamán megújultak az irodák, kicserélték a függönyöket, parkettacsere történt. Nyolc tantermet kifestettek, 16 zárható szekrényt szereztek be.
Az energiatakarékosság jegyében többirányú fejlesztést valósítottak meg. Az önkormányzat amortizációs alapjából finanszírozott 13 millió forintból korszerűsítették a fűtési rendszert. Szintén támogatást nyújtott a város a szigeteléshez közel 10 millió forintos összegben. Az ablakcsere 16 millió forintba került, minisztériumi támogatásból. Az egész iskolát tekintve az ablakcsere és a szigetelési munkálatok kétharmada még várat magára.

Jelentős költségcsökkentést várnak a most telepített napelem és napkollektor rendszertől, amelyet a Hatvani úti és a Kossuth úti épületekre helyeztek fel. A rendszer kiépítését KEOP pályázaton keresztül a szakképző centrum finanszírozta.

Szabó Tamás polgármester beszédében kiemelte, hogy Jászberény mindig szívén viselte az iskolák fejlesztését, de nagyságát tekintve a most zajló, hat oktatási intézményt érintő milliárdos nagyságrendű fejlesztés egyedülálló. A következő két-három évben jelentős előrelépés várható ezen a téren. Remény szerint a szakképző felújításának befejezésére hamarosan sor kerül és így a környezetében megújuló buszpályaudvarral együtt a belvároshoz méltó helyszín lesz.

Hicsó György, a Szakképző Centrum főigazgatója hangsúlyozta, hogy az iskola fenntartója, az iskola és az önkormányzat együttműködésével jöhetett létre az iskolaépület rehabilitációja, s ez az összefogás példaértékű. A 2015-ös szakképző centrumhoz csatlakozás óta már történtek eszközfejlesztések az intézményben, és ez a tendencia a jövőben is folytatódik. A tárgyi eszközök bővítésére további tervekkel rendelkeznek, és a szigetelés, illetve ablakcsere folytatására vonatkozóan a pályázati terveket benyújtották.

A részleges felújítás befejezését jelző nemzeti színű szalagot Tamás Zoltán, Hicsó György és Szabó Tamás metszették át az udvaron, majd a jelenlévők közösen megtekintették a megszépült belső tereket, a modern fűtési rendszert és a felújított épülethomlokzatot.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?