Költségvetési víziók

Évadnyitónak nevezett sajtótájékoztatót tartott szeptember 11-én pártja Táncsics Mihály utcai irodájában Balogh Béla MSZP-s önkormányzati képviselő. Témája a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnökeként a város soros költségvetésével volt kapcsolatos.

Miért évadnyitó? Balogh Béla szerint, bár az önkormányzat éves költségvetést készít, ennek ellenére úgy tűnik, mintha működése szeptembertől júniusig tartana, aztán „nyári szünet” következik.
Az, amiről ezúton szeretné tájékoztatni a lakosságot, az a feltételezése, hogy olyan történt, történik az elmúlt fél évben a költségvetésben, ami nem szokványos. Valós problémának látja, hogy az év végére a tervezett éves adóbevételtől durván számolva 200 millió forint adóelmaradás, -hiány várható, ami jövő év elején a likviditást veszélyeztetheti. Ilyennel az elmúlt időszakban nem kellett szembenéznie a városnak.

Szerinte a költségvetésben olyan közműfejlesztés előirányzat csökkentések szerepelnek, amit egyébként rá lehetett volna fordítani már ez évben a szennyvízre, ivóvízre, utakra és más egyéb közművekre. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy milyen előkészítettsége van bárminek. „Amikor a város úgy akar felvenni 4 milliárd forint hitelt, amelynek egy nagyobb léptékű közműfejlesztés az egyik legfontosabb feladata, hogy 10-20-70 milliót nem tudnak erre elkölteni, mert nincs előkészítve, nincs rá kapacitás, nincs megtervezve, akkor miről beszélünk?”

Ha már szóba került a hitelfelvétel, elhangzott, hogy valószínűsíthetően a két megfelelő ajánlattevővel – OTP Bank és MKB – tárgyalásos eljárást kell folytatni és ennek eredményeképpen lehet kialakítani majd a döntést. Ez azért érdekes, mert különböző „jelekből” Balogh Béla azt látja, nemcsak egy sima hitelkérésről van szó, hanem annak a törekvésnek felvezetéséről és végrehajtásáról, hogy az önkormányzat ne az OTP-vel, hanem az MKB-val legyen pénzügyi kapcsolatban. Mint elmondta: „Fogadni mernék rá, ha a hitelfelvételt az MKB biztosítja, a számlevezetés is előbb-utóbb átkerül oda.” „Jelnek” gondolja a hitelfelvétel kezdeményezésének tárgyalásánál Pócs János részvételét, annak általa való megerősítését, támogatását. Úgy, hogy az országos gazdaságpolitikának van olyan része, ami az önkormányzatok számára csak kormányzati engedéllyel tesz lehetővé hitelfelvételt. Ezen „motívumokat” összerakva, az előzőekben megfogalmazott végeredmény – véleménye szerint – nemcsak egy lázálom, hanem gazdaságilag és politikailag eléggé motiváltnak tűnő folyamat.

Befejező gondolatként Balogh Béla elmondta, hogy a város költségvetése az OTP-nél jó kezekben és biztonságban van most is. Valamint reményét fejezte ki, hogy az általa felvázolt lehetőség nem fog valóra válni.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?