A mesék biztató ereje

Beck Andrea, a Titokmesék írója látogatott el múlthét csütörtökön városunkba, ahol alsó tagozatos rajongók lelkes hada várta őt a Déryné Rendezvényház dísztermében.

Izgatott zsibongás és türelmes tanítónénik intő szavai töltötték meg az írónőre való várakozás perceit. Mindenki a Titoktündérek gazdájára volt kíváncsi, aki megérkezését követően egy interaktív diavetítés keretein belül rögvest be is mutatta képzeletbeli barátait és varázskellékeiket. Lola, Lotti, Helen és az undoktündér Karola kalandjai a pozitív gondolkodást és az önbizalom növelését hivatottak fejleszteni a mese eszközei által. Beck Andrea életét fiatal kora óta végigkísérte az írás és a hétköznapi emberként egyaránt fontosnak vélt „soha ne add fel” szemléletmód, melynek maguk a könyvek is köszönhetők. Elmondása szerint éppen az adta a kötetek ötletét, hogy gyermekkorából hiányolta a bíztató, magabiztosságot és bátorítást üzenő történeteket, ezért felnőttként úgy vélte, már egészen kisgyermekkorban szükségesek volnának az efféle írások. Célja, hogy hitet és bizalmat nyújtson, hogy meséivel minél hamarabb életre szóló erőt és segítséget adjon a gyermekek és szüleik számára is. Bár könyveit a sorozatos elutasítások után már magánkiadásban forgalmazza, számos elismerése mutatja, hogy mai világunkban talán az a legfontosabb, hogy mások helyett is higgyünk magunkban. Beck Andrea jelenleg a hatodik Titoktündér résznél tart, melyet hamarosan a hetedik, még nyomdában pihenő rész követ majd. A diavetítés során a tündéreken kívül egy-egy történetbe is bepillantást nyerhettünk, melyek tanulságait az írónővel közösen tárhatták fel a gyermekek. Karola, az undoktündér egy percig sem hagyott nyugtot és a diasorban elrejtett humoros képeken keresztül igyekezett borsot törni a hallgatóság orra alá, így a bemutató végéig elűzése folytonos feladatnak bizonyult. A gyermekek felszabadultan dobbantottak, csengettyűztek és tapsoltak, hogy a gonosz Karola – aki a rossz kedvért, lámpalázért és a szomorú érzésekért felel -, még véletlenül se térhessen vissza.

A könyvbemutató végén a résztvevők kérdéseket tehettek fel Andreának, aki készséggel válaszolt a találékonyan megfogalmazott mondatokra. Megtudhattuk, hogy munkáját ma már teljesen az írás teszi ki, hogy valószínűleg még rengeteg művel fog jelentkezni és hogy a történeteket nem más, mint a saját titoktündére sugdossa a fülébe. Búcsúzóul a legújabb Titoktündér kötet egyik meséjét is meghallgathattuk, melyet a jelenlévők előtt még senki sem ismerhetett. Mindenki vidáman, önbizalmat adó varázskaviccsal a zsebében térhetett haza az önfeledt délutánról.

Szerző:
Kazsimér Nóra

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?