Szeretet és tisztelet

Szeptember 16-án, szombaton zajlott az Ifjúsági Házban a 24. alkalommal megrendezett Jászsági Cigány Nap, amely a kulturális értékőrzés és összefogás jegyében hagyományőrző műsorral várta az érdeklődőket.

Hazánk kulturális sokszínűségéhez nagyban hozzájárul az a tizenhárom nemzetiségi csoport, melybe a romák is beletartoznak. Példaértékű a napjainkban jellemző összefogás, mely ennek a kisebbségi kultúrának a megismerését és befogadását tűzte ki célul. Nemzetközi Roma Nap, civil események, koncertek, egész napos rendezvények, nyílt megmozdulások adnak erről tanúbizonyságot. Ezek az események a városok minden lakója számára elérhetőek és általuk szinte észrevétlenül kerülhetnek közelebb a résztvevők a romák hagyományaihoz, történelmükhöz és a roma emberekhez.

A Jászberény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata által megvalósított eseményre több mint százan érkeztek jászsági cigány magyarok, nemcsak a város térségéből, de távolabb fekvő országrészekből is. A megjelenteket Rácz Tamás, a JVRNÖ elnöke köszöntötte és elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetés, amiért ilyen sokan és ilyen messzi vidékekről is ellátogattak a rendezvényre. Külön szeretettel üdvözölte Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, és kiemelte, mennyire hálás a jászberényi önkormányzat és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti békés együttműködésért, a kölcsönös támogatásért. Beszédét egy Bibliából idézett sorral zárta, miszerint a cigányokat arról ismerik meg, hogy szeretik egymást, ezért szívből reméli, ezt a jeles napot is az egymás felé irányuló szeretetben és tiszteletben tölthetik el.

Szatmári Antalné alpolgármester asszony beszédében egy hétköznapi, ám számára annál jelentősebb gesztus történetét osztotta meg a közönséggel, melyben felhívta a figyelmet arra a kedvességre, amit a városban élő cigányoktól kap, és ami pozitív visszacsatolása egyenlő bánásmódra törekvő munkájának.

A nap további részében a fiatalokat is megmozgató hagyományőrző programoké volt a főszerep. Elsőként a Jászság Népi Együttes táncoslányainak produkciója kápráztatta el a nagyérdeműt, akiket ifj. Makula Zoltán – a Fölszállott a páva televíziós műsor egyik különdíjasának – kalotaszegi legényese követett. A táncos műsor után a Jászsági Hagyományőrző Csoport zenés előadását tekinthették meg, majd Oláh Gergő roma származású magyar énekes, az X-Faktor harmadik szériája győztesének a műsora zárta a jó hangulatú rendezvénysorozatot.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?