Paradigmaváltásra van szükség

A Jász-Expóhoz kapcsolódóan rendezett gazdasági fórumot a Jászsági Menedzser Klub Egyesület péntek délután a Déryné Rendezvényházban. A program vendégelőadója Marczinkó Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt.

A politikus a kormány gazdaságpolitikai céljai mellett ismertette a Jászság vállalkozói számára elérhető pályázatokat, és felhívta a figyelmet a szemléletváltás szükségességére. Marczinkó Zoltán elmondta, hogy útjai során személyesen is tapasztalja azt a fejlődést, ami a Jászságra jellemző. A fellendülés tényét adatokkal is alátámasztotta nem csak régiónkra, de az egész országra vonatkozóan. Ismertette, hogy a GDP növekedés messze túlnő a tavalyi éven. Csökken az államadósság és az államháztartási hiány, minimális a pénzromlás, a 4,1 százalékos munkanélküliségi arány pedig európai szinten is a legalacsonyabbak között van.

A lendület megtartásához a munkavállalói és munkáltatói rétegnek egyaránt paradigmaváltásra van szüksége. Az emberi erőforrás hiánya a Jászságban különösen érzékeny pont. A munkáltatók egyre nagyobb távolságból szállítják a dolgozókat az üzemekbe. Mára elengedhetetlenné vált a modernizálás, az automatizáció, a képzett munkaerő alkalmazása. Növelni kell az értéklánc hosszát, magasan feldolgozott piac- és versenyképes termékeket kell előállítani. A kormány többféle programon keresztül a komplex üzem megvalósítását ösztönzi. Ezek szerint helyben kell megoldani a kutatás-fejlesztést, a pénzügy, a termelés és a logisztika feladatait is.

Az államtitkár-helyettes néhány GINOP programra hívta fel a figyelmet, kiemelve az Ipari parkok fejlesztése és a gyors növekedésű vállalkozások növekedésére kiírt pályázati lehetőségeket. A tőkeprogramok és a beszállítói programok szintén olyan lehetőségek, melyeket a helyi vállalkozók igénybe vehetnek.

Szatmári Zoltán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke a vásárnyitóig hátralévő rövid időben a megye, és kiemelten a Jászság gazdaságáról tartott tájékoztatót. Elmondta, hogy nálunk gyakorlatilag megvalósult a teljes foglalkoztatottság. A Jászság ipari teljesítménye megyei és országos szinten is kiemelkedő, a vásárlóerő több mint száz százalékos. A jászsági települések gazdasági ereje várhatóan tovább növekszik, de ehhez elengedhetetlen a szakemberképzés átalakítása és a hatékonyság növelése.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?