Megkezdődött az egyetemi tanév

Teljesen megtöltötték az Apponyi-dísztermet a hallgatók szeptember 8-án, akik mind az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán kezdhetik meg tanulmányaikat az idei tanévtől.

A színvonalas ünnepi tanévnyitó szenátusülés a zászlók és az elnökség bevonulásával vehette kezdetét. A Himnuszt dr. Varró Bernadett főigazgató főként elsősökhöz intézett köszöntő beszéde követte, melyben kiemelte, hogy választásukkal nemcsak egy 100 éves múltra visszatekintő intézmény mellett döntöttek, hanem egy olyan hely mellett is, ahol életük legszebb éveit töltik majd.

Sikeres felvételi jelentkezésükkel a diákok megtapasztalhatják a hagyományokat, a közösségi élet szépségeit és az új képzések adta lehetőségeket. Bár a jászberényi tanítóképzés sokszor rögös útra tévedt, mára a város neve egybeforrt a szeretetteljes, kiváló nevelők oktatásával. Ebben a tanévben a tanító, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és a szociális munkás szakok mellett két új képzéssel – a közösségszervezés alapszakkal és a programtervező informatikus szakképzéssel – bővült az egyetem kurzuskínálata. A főigazgató asszony Deák Ferenc bölcs szavaival nyitotta meg a tanévet és sikerekben gazdag felsőoktatási tanulmányokat kívánt a hallgatóknak.

Pócs János országgyűlési képviselő egy diákéveket idéző személyes történetet osztott meg a jelenlévőkkel, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy egy jó pedagógus nemcsak a gyermek jellemét, de egész életét, a jövőjét is meghatározza, ezért hatalmas felelősség hárul azokra, akik ezt a hivatást választják.

A díjak átadását megelőzően a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulói verssel, énekkel, zenével köszöntötték az új tanévet és tették színessé a hivatalos eseményt. A közfeladatok ellátásában töltött évek elismeréséül idén Nagyné dr. Paksi Margit, címzetes főiskolai docens részesült jubileumi jutalomban, míg nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat – a Nők a tudományért hallgatói díj mellett – Kriegel Zsófia és Bódás Cintia vehettek át.

A tavalyi évben új oktatóként csatlakozott a Jászberényi Campushoz dr. Réz Lóránt zongoraművész, aki idén is elkápráztatta a hallgatóságot Bartók Béla három csíkmegyei népdal című darabjával.

Az ünnepélyes eskütételt követően Szabó Tamás, Jászberény város polgármestere köszöntötte a tanulókat, s jelképesen átadta a város kulcsát a szellemi és kulturális együttműködés szimbólumaként, mellyel hivatalosan is a város polgárává fogadta a hallgatókat.

Kriegel Zsófia, a Jászberényi Campus Hallgatói Önkormányzatának elnöke is megszólította a diákokat és elmondta, hogy szívből reméli, hogy az „Eszterházy-érzés” mindenkit megérint, és mikor diplomaátadásra kerül sor, visszaemlékezve úgy vélik majd, semmiből sem maradtak ki. Az ünnepség zárásaként elhangzott a Szózat és az Egyetemi Himnusz, mely egyúttal a 2017/2018-as tanév kezdetét is jelentette.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?