Nemzeti rock

A Kárpátia zenekarról köztudott, hogy minden évben bejárja az ország szinte összes szegletét. Szeptember 2-án, szombaton a Jászberényi Szabadtéri Színpad került sorra.

Kárpátia koncertre mindenki más-más okból megy el. Van, aki a zenéjét szereti, van, aki nem az egyszerű dallamaiért rajong, csak az eszmeiségéért, de olyan is akad, aki azért van ott, mert divat Kárpátiát hallgatni. Hiszen sokuknak már csak fiatal koruknál fogva sem lehet fogalmuk arról, hogy miről szólt Trianon, mi az a nemzeti öntudat.

A nézőtér megtelt a környező településekről is érkezett közönséggel, akik már alig várták, hogy a színpadon láthassa az együttest. Csak körbe kellett nézni ahhoz, hogy az ember rájöjjön, vérbeli Kárpátia rajongók veszik körül. A zászlók, az öltözködés, a hajviselet árulkodtak, sőt még betyárok is voltak. Rég volt szerencsém Kárpátia koncerten részt venni, de nem csalódtam. A meghirdetett időpontban szólaltak meg az első akkordok, és egyszerre a magasba emelkedtek az árpádsávos és magyar nemzeti lobogók, melyeket végig lengettek a dalok alatt.

Kezdetét vette az őrület, ismert, nagy nemzeti érzelmekkel átitatott, folklórelemekkel színesített számok sorjáztak egymás után. A közönség befogadta, sőt együtt énekelte a dalokat a zenekarral, akik nemcsak saját számokkal, de remek adaptációkkal is dolgoztak. Versekre, népdalokra, katonaindulókra, táncdalra készített saját verzióik is elhangzottak. A pazar koncerten a hang remekül szólt, a fénytechnika is pompásan illeszkedett a dalok hangulatvilágához. Összességében a Kárpátia zenekar eseménydús estét nyújtott a résztvevők számára. Mit lehetett látni az arcokon?

Izgalmat, fáradtságot, örömet. Érdekes volt ennyi egyforma véleménnyel rendelkező embert látni, ahogy együtt mozdulnak a dalokra. Nem csoda, hogy megvolt a maga varázsa.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?