Az új orgona főpróbája

Színvonalas orgonahangversenynek adott otthont a Jászberényi Ferences Templom szeptember 3-án, vasárnap este, amikor is Elischer Balázs zenei látogatásának lehettünk részesei.

Habár sötétedésre a zuhogó eső is megérkezett, a zord időjárás nem szegte kedvét a sorokat lassan megtöltő, zenét kedvelő közönségnek. Dr. Novák István, a Jászberényi Nagyboldogasszony iskola főigazgatója mondott köszöntőt, melyben a hangszert megszólaltató művész mellett, felhívta a figyelmet az est másik főszereplőjére, magára az orgonára. Arra az orgonára, melyet az elmúlt években a különböző támogatások révén sikerült felújítaniuk és melynek jelenleg is javában folyik a bővítése. Köszönetet mondott Jászberény Város Önkormányzatának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a felajánlott segítségért, melynek köszönhetően az este folyamán megvalósulhatott az eddig elkészült orgona főpróbája. Mielőtt azonban elmerülhettünk volna az emelkedett dallamokban, Pintér Bálint teológus növendék gondolatai révén közelebbről is megismerkedhettünk Elischer Balázs orgonaművész munkásságával.

Elischer Balázs Szombathelyen született és tanulmányait is ott kezdte a Bartók Béla Zeneiskolában, hat éves korában. A zongoratanulmányok után orgonálni kezdett és a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolába nyert felvételt. A Debreceni Egyetemen megszerzett orgonaművész-tanári diploma után számos neves intézményben oktatta fiatal zenésztársait orgona és hangszerismeretre. Amellett, hogy szívesen koncertezik énekesekkel és kórusokkal, szólistaként és kántorként is tevékenykedik. Szerencsések lehettünk, hogy Ausztria, Csehország, Olaszország és még számos külföldi fellépés után, városunkban, Jászberényben hallhattuk őt játszani. Repertoárjának gerincét a barokk, francia romantikus és impresszionista szerzők művei alkották, de mint elmondta, valójában nem is a művész, sokkal inkább az orgona választja a műsorba kerülő darabokat. A koncert után a Ferences Templom orgonájáról és elkövetkezendő hangversenyeiről faggattuk.

Volt már korábban Jászberényben?
Igen, nagyon szép város. Egyszer volt egy futó látogatásom barátom Pintér Bálint révén, amikor egy kis időt még arra is szántunk, hogy megismerkedjem ezzel az orgonával.

Milyen érzés volt a templom orgonáján játszani?
Rendkívül jó érzés, meg kell, hogy mondjam. Rendkívül inspiráló érzés volt. A nagy orgonák között bár ez kisebb modellnek számít, elsősorban nem is a mérete az, ami motiváló, hanem az, hogy hangzásában és hangképösszeállításában is francia stílusú. Még játék közben is megfordult a fejemben, hogy akkor találkoztam utoljára ilyen hangzással, amikor Párizsban voltam. Hűen sikerült visszaadni vele a francia kultúrát, ami nagyon közel áll a szívemhez, így külön öröm volt, hogy egy ilyen orgonán koncertezhettem ma.

Van olyan zeneszerző, akitől szívesebben játszik?
Ez nagyon nagy szokás, hogy legyen mindenkinek kedvenc zeneszerzője, ilyen kötelező jellegű dolog. Olyan több van, aki inspirál. Nagyon nehéz lenne kijelenteni, hogy ki a kedvencem, mert más szerzőkkel szemben méltatlan lenne, hogy őket kihagyom. Orgonistaként annyira különböző stílusú hangszerekhez ülünk le. Én úgy gondolom, hogy alapvetően nem mi választjuk a műveket, hanem az orgona. Az, hogy milyen műsort hozunk egy-egy hangszerhez, az talán 60%-ban az orgonán múlik és a maradék az orgonista saját emóciója, hogy ő mit szeretne megmutatni aznap a közönségnek. Tehát alapvetően mi vagyunk azok, akik az orgonához igazodunk.

Mikor és hol hallhatjuk legközelebb?
Októberben fogok legközelebb koncertezni a budapesti Dohány utcai zsinagógában. Ez egy különleges koncert és olyan kihívás, amivel az eddigi életem során, mondhatjuk, hogy nem találkoztam. Ez a Cinemusic nevezetű koncertsorozat lesz Varnus Xavérral és Barnkopf Balázzsal. Mint ahogy a nevében is benne van, híres klasszikusoknak és kultfilmeknek a zenéit dolgozzuk fel és szólaltatjuk meg egyszerre hárman. A többiek Nagy orgonán, Virtuális orgonán én pedig Hammond-orgonán zenélek, ami nekem is egy nagy kihívás, mert most fogok először ilyen fajta hangszeren játszani.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?