Sportházasságból aranylakodalom

Aranylakodalmat tartottak augusztus 19-én az Aranysas Étteremben. Kisádám Antal és Taczman Terézia öt évtizeddel ezelőtt keltek egybe, és a visszatekintés kapcsán megkerülhetetlen mindkettőjük sportmúltja. Az 1960-as években a vőlegény birkózóként, menyasszonya, Terike röplabdásként volt igen aktív a város sportéletében.

Ötven év nem kis idő, de mint mondják, a sport fiatallá tesz. A házaspár mindkét tagja idén ünnepli 75. születésnapját, van mire emlékezni, és büszkének lenni. Tóni bácsi a Lehel SC-ben versenyzőként Kelet terület bajnoka és vidéki magyar bajnok, ifiben a magyar csapatbajnokság 4. helyezettje volt. Terike néni a röplabdában meghatározó feladóposzton játszva a Jászberényi Egészségügyi SE csapatával kétszer is megnyerte a megyei bajnokságot, és szerepelt a Debrecenben játszott osztályozókon. A civil életben az érettségit követően könyvelői végzettséget szerzett, és a helyi kórházban helyezkedett el. Két lányuk született, Tünde tanárnő lett, és szintén szép házassági évfordulót, a huszadikat ünnepelhette 2017-ben férjével, Sebestyén Bélával. Másik lányuk Szilvia, aki marketingmérnök, idén kerek születésnaphoz (40) érkezett, miként férje Marczan Jürgen (50) villamosmérnök is, így a mostani családi ünneplésből ők is részesültek. A jeles alkalmakat a nagyszülők számára unokáik tették teljessé: Sebestyén Bálint, akit éppen most vettek fel a Gödöllői Egyetem gépészmérnök szakára, valamint a legkisebbek, Marczan Olívia és Marczan Milán.

Kisádám Antal felsőfokú szervező, géplakatos és technikus végzettségével évtizedeken át a Hűtőgépgyárban dolgozott, ahol művezető és 20 évig vállalati programozó is volt. Sportolói pályafutása befejezése után 1974-től edző, majd vezetőedző, illetve szakosztályvezető lett a birkózóknál egészen 1987-ig. A birkózás az említett időszakban a Lehel SC legeredményesebb szakosztálya volt, Tóni bácsi versenyzői 160 olimpiai pontot gyűjtöttek a magyar bajnokságokon, nyolc magyar bajnoka volt. Szívesen emlékezik a város birkózóéletében legeredményesebb garnitúrára, az 1985-ös aranycsapatra. A jelenleg a veteránok között versenyző Száraz Ferenc is tanítványa volt, aki korábban háromszor lett magyar bajnoki második helyezett, mostani korosztályában pedig 20-szoros magyar bajnok, a vb-ken pedig öt érmet, két ezüstöt és három bronzot szerzett.

Kisádám Antalnak a sportág a hivatalos szerepvállalás befejezése után is szívügye maradt, a Lehel SC birkózóinak 100 éves évfordulójára családi összefogással könyvet jelentetett meg, sportmúzeumot rendezett be a Szelei úton, amely 1990-től 1998-ig működött.

Országos kitüntetést vehetett át 1982-ben az OTSH elnökétől, 1985-ben Kőszegen nemzetközi játékvezetőként, míg 1989-ben megyei szinten ismerték el tevékenységét. A Jászberényi SE 100 éves évfordulóján, 2006-ban Kun Ágnes ügyvezető adott át jutalmat munkájáért.

A sikeres sportpályafutásokkal párhuzamosan szépen alakult a családi életük is, ennek fontos állomása érkezett el aranylakodalmukkal. A Nagytemplomban megerősített fogadalmukat követően a családi meglepetések egyikeként lovas hintó vitte az ünnepi ebéd helyszínére a házaspárt. A sok ajándék mellett a családtagok, rokonok az elmúlt évtizedek emlékeit tartalmazó albummal, illetve személyesen előadott versekkel, dalokkal, néptánccal, sőt, mesés vígjátékkal köszöntötték az aranypárt, és ünneplés közben a magyar nóták is sorra kerültek.

A jeles alkalomból szerkesztőségünk nevében is sok boldogságot és jó egészséget kívánunk!

Szerző:
Szőrös Zoltán

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?