A félreértés néha jó

Az ART Camp Nemzetközi Művészeti Szimpózium a legnagyobb és legrégebbi hagyományokkal bíró kortárs művészeti eseménye városunknak. Augusztus 30-án, szerdán este, a Lehel Film-Színház galériáján nyitották meg Folyam(at)ok címmel, a művésztelepen készült alkotásokból összeállított/válogatott kiállítást.

A 27. alkalommal megtartott ART Camp Nemzetközi Művészeti Szimpózium Jászberényi Művésztelepét karöltve rendezték meg az alapító „atyák”, valamint a Jövőkép Alkotók Egyesülete tagjai. Az egykori „tanítóképző műtermeiben kilenc napon át, közös térben és időben, 35 művész foglalatoskodott az alkotással, az ott elkészült művekből alakult ki a kiállítás anyaga.
Góg Zoltán a szervezők képviseletében elmondta, hogy az idei művésztelepet szerényebb keretek között tudták megrendezni, mint az elmúlt esztendőkben, ennek ellenére mégiscsak létrejött 27. alkalommal is.

Köszönhető ez annak, hogy Jászberény város önkormányzata mellé állt a kezdeményezésnek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei művésztelep anyagából is fog maradni a városban munka, gyarapítva ezzel a kortárs képzőművészeti gyűjteményt, amely közös reményünk alapján egyszer méltó helyen bemutatható lesz.

Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester is utalt arra köszöntőjében, hogy szeretnének helyet találni a formálódó kortárs kollekciónak. A kiállítótérben látható alkotásokat a ma élő művészek legfrissebb reflexiói környezetükre. Az ő válaszaik fogalmazódnak meg feltett kérdésekre, melyek a rácsodálkozáson túl elgondolkoztathatnak mindenkit.

Az utolsó két napra csatlakozott Nagy T. Katalin művészettörténész a táborhoz, és a kiállítás berendezésében aktívan részt vett. Sok mindent látott, szinte mindenkivel beszélgetett, benyomásokat szerzett, megnyitó szavaiban erről hallottunk: „A művésztelep egy kulturális közeg, ott hagy nyomot a város, telep szervezőinek és résztvevőinek kultúrája, tanulsága, tehetsége, mindez észrevétlen, akarva akaratlan hat egymásra. Bebarangoltam a műtermeket, hogy megismerjem a történeteket, a művek születésének történeteit. A történetek éppúgy részei a műalkotásnak, mint maga a mű, a történetek az alkotói folyamat velejárói, a művek személyes történetek melyeket nem ismerünk és meg sem értünk. ..A művészet expanziója évtizedek óta folyik, a művész mindent felhasznál, elhasznál, újrahasznosít, a szilikon pisztoly, a csúszásgátló szőnyegalátét éppúgy műteremtő eszközzé válhat, mint az ecset. A művek értelmezésénél csak a félreértés létezik és ez így van jól! Senki sem gondolja ugyanazt ugyanarról a műről, a félreértés pedig lehet megtermékenyítő, az anyag, a hangulat, a látvány értéke nyomán. Hogy hatott a jelen kultúrája a művésztelepen dolgozó művészekre és művészetük hogyan hat a nézőkre? Az alapvetés, a művészet egyik Oscar Wilde-i dilemmája, hogy tükör e vagy fátyol? A mostani látványból ítélve azt hiszem fátyol!”

A folytatásában, az est lezárásaképpen, a Gentry Sultan zenekar avantgárd muzsikája mélyítette el és fokozta a kortárs művészeti esemény hangulatának élményét.

A kiállítás október 3-ig látogatható a mozi nyitvatartási idejében.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?