Sokszínű hagyományőrzés

Az időjárás megkegyelmezett a délutáni programoknak augusztus 20-án, így a kicsik már a szabad ég alatt élvezhették a Népi játszóház ügyességi játékait és a változatos előadásokat.

A Kenderkóc kézi készítésű játékai között a fiúk, a lányok és az óvodás-iskolás gyermekek, de még a felnőttek is megtalálhatták és kipróbálhatták a számukra megfelelőt. Népszerű volt a gólyalábazás, a kukoricás és a lisztes játszó, a horgászat, a hintaló és a diógurító is. Aki elfáradt a játékban, az kipihenhette magát a Szentháromság téren felállított pódiumnál, ahol 15 órától sokszínű műsorokkal várták az érdeklődő családokat.

A sort a 2010-ben alakult hagyományőrző Lóca együttes nyitotta, akik jeles napokhoz kötődő mondókákkal, klasszikus népi hangszerekkel kísért dalokkal és tánccal szórakoztatták a közönséget. Bartha Tóni Bábszínházában Paprika Jancsi, a régi vásári bábjátékok elfeledett hőse kelt életre egy új történetben, melynek főszereplője a hírhedt bakonyi betyár, Sisa Pista, és egy titkos helyre rejtett kincs volt. A családi és gyermekprogramokat a Mono Mano Zenekar koncertje zárta, akik interaktív előadásukban egyenesen a manóerdei fák közé invitálták a kicsiket.

A főtéri színpad esti eseményei már az idősebb közönséget igyekeztek Szent István ünnepére csalogatni. A Junior Príma díjas Tárkány Művek rendhagyó népzenéje – melyben jazz, reggae és pop elemek is keveredtek – táncra ösztönözte a széken ülőket. A saját szövegeikkel átírt, modern hangzással társított régies dalok a fiatalok számára is vonzóvá tették a megszokott népdalokat. A népi hagyományokat idéző dallamok után nagyot ugrottunk a zenei palettán a Budapest Voices Acapella Kórus színpadra érkezésével. A Tárkány Művek autentikus hangszereinek helyét tizenkét önállóan is kiváló énekes vette át egyetlen dob kíséretében. A csapat első dala a Tankcsapdától az Adjon az ég volt, de a koncert során még számos magyar zenekar átdolgozott slágereit hallhattuk a Quimby-től Péterfy Borin át a Kowalsky meg a Vegáig.

Mire Janicsák Veca a közönség elé lépett, a kórus még a vásári forgatagban lézengőket is az emelvényhez csábította. Azonban kétségtelenül Veca önálló fellépése volt az est másik fénypontja a tűzijáték mellett. Az X-faktorból ismert énekesnő a tradicionális és populáris fellépők után könnyed eleganciával adta elő számos díjat kiérdemelt szerzeményét, melyet kívülről fújtak a kordon előtt álló rajongók. Majd az utolsó dal után minden elsötétült, és a tíz perces fényjáték feltette az ünnepnap sokak tetszését elnyerő, színes programsorozatára a pontot. A kulturális feltöltődést hangulatos utcabálon vezethették le a jelenlévők, melyhez DJ Fáczán szolgáltatta hajnal egy óráig a talpalávalót.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?