A művészet, mint kötelék

Hamar megtelt a Szikra Galéria hűvös tetőtere augusztus 15-én, amikor is megrendezésre került a 250 éves Lehel Vezér Gimnázium jubileumi programsorozatának következő állomása, a Tanárok és Tanítványok művészeti kiállítás.

A Velkeiné Pócz Ilona tanárnő és Szikra István galériatulajdonos által megálmodott tárlaton több mint harminc volt leheles diák és négy tanár alkotását tekinthették meg a résztvevők.
A változatos képi világot felvonultató kiállítótér zsibongott a rég nem látott osztálytársak, barátok, tanítványok és oktatók üdvözléseitől, beszélgetéseitől. Antics István igazgató beszédében köszöntötte a városvezetés tagjait, a megjelenteket, és megköszönte a szervezők, valamint a rendezvény összeállításában segédkezők munkáját. Elmondta, hogy olyan esemény megvalósításában gondolkodtak, ami hűen tükrözi a nevelést, a tehetséggondozást, a diákok és a tanárok meghitt kapcsolatát. A kiállítás ötlete jókor jött, hiszen a gimnázium falai között végzett művészeti tevékenységnek állít emléket, olyan értékeknek, melyek kívülről aligha láthatók.

A megnyitóbeszédet Csombor Terézia, a Kecskeméti Katona József Színház színművészének népdaléneke követte, aki egykoron szintén az iskola növendéke volt. Színvonalas előadása után Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész kalauzolt vissza bennünket a kiállítás lényegéhez, magukhoz az alkotásokhoz. Szakmai tárlatvezetésének köszönhetően egyenként is megismerkedhettünk a rendkívül sokszínű művekkel, melyek jól érzékeltették a diákok változatos életútját. Grafikusokat, diplomás művészeket, tanárokat, frissen érettségizetteket és teljesen eltérő pályákon dolgozó volt diákokat is mozgósított ez a jeles alkalom.

A kiállítási tárgyak között nemcsak pasztellképek, grafitrajzok, olajfestmények vagy vegyes technikával készült munkák kaptak helyet, de textilek, tanulmányrajzok, installációk, ékszerek és szitanyomatok is. Csombor Terézia záró rockopera előadását és a köszönőajándékok átadását követően a látogatók gyönyörködhettek az elmúlt évek alkotói fejlődésében, a tanárok által átadott inspiráció gyümölcseiben. A kiállítás augusztus 24-ig tekinthető meg a Szikra Galériában, amit Velkeiné Pócz Ilona Mélység és Magasság című önálló kiállítása vált fel, augusztus 25-től.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?