Hagyományőrzők Kapolcson

A jászsági hagyományőrzők fellépéseik alkalmával országszerte viszik a jász föld hírnevét. Július 29-én, Kapolcson a Művészetek völgyében adtak ízelítőt térségünk nagy múltú tánc és népzenei örökségéből.

A Muharay udvar július végén megtelt népművészetet szerető, lelkes hagyományőrzőkkel, köztük a Jászsági Hagyományőrző Egylet, Jászság Népi Együttes, Jászság Gyermek Táncegyüttes és a Jászsági Népművészeti Műhely képviseletével.

A program a kézműves foglalkozások és mesterségek bemutatójával vette kezdetét, ahol az érdeklődők betekinthettek a hagyományos mesterségek – kosárfonás, nemezelés, fazekasság – világába. A délután folyamán nem maradhatott ki a jász viselet bemutató sem, melyen örökségünk több mint 700 éves múltjára tekintettek vissza a keletről hozott kaftántól a polgári ízlést megformáló viganóig. Az esti órákban a ”Fölszállott a Páva” televíziós tehetségkutató műsor jászsági döntősei, díjazottjai a Jászsági Pávagála keretén belül mutatták meg tehetségüket.

– A szereplők megérdemlik a köszönetet, mindenki nagyon odatette magát. Vittük a Jászság hírét oda, ahol ez halló fülekre és látó szemekre talált, a Művészetek Völgyébe. – fejezte ki elégedettségét Gál-Dobos Beáta szervező.

Elismert táncosaink fellépését vastapssal köszönte meg a közönség, majd jászokhoz méltón táncházzal, mulatozással zárult a rendezvényt.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?