Az örökifjú hagyomány

Agócs Gergely, a Fölszállott a páva című televíziós műsor egyik zsűritagja köszöntötte a nézőket péntek este a Szabadtéri Színpadon, ahol a népszerű vetélkedő elmúlt évadainak kiváló zenészei és táncosai mutatták be tehetségük legjavát a Csángó Fesztivál III. gálaműsorának keretében.

Dr. Balogh Júlia a televíziós műsorvezető szerkesztője üdvözlő beszédében visszaemlékezett a Páva kezdeteire, a tétova próbálkozástól a sikerig, amikor világszerte milliók szurkoltak a hihetetlenül gazdag magyar népi kultúrát közvetítő műsor szereplőinek.Örömét fejezte ki, hogy ismét jelen lehet a magyar népi kultúra fellegvárában, Jászberényben és megnyithatja azt a műsort, ami kifejezi, hogy népi kulturkincsünk él és virágzik és érdemes arra, hogy hírét vigyük szerte a világban.

A teltházzal megtisztelt gálán bemutatkozott valamennyi jászsági szereplő, valamint itt üdvözölhettük többek között a Debreceni Népi Együttest, a Kesice Gyermek Táncegyüttest, Gyúr Gabriellát, Erdélyi Lucát, Tintér Gabriella énekeseket, a Sarjú bandát, Albert Csaba, Bognár Adrián ifjú táncosokat, muzsikált a Zagyva Banda, a Khamoro Budapest Band, Pál István „Szalonna” és Bandája, Patonai Bátor. A műsor első felében a muzsikáé, a másodikban a táncé volt a főszerep. Újra megcsodálhattuk a Jászság hagyományőrzőinek legjavát. Nem hiába szurkoltunk annak idején hosszú heteken át a Duna televízió műsorát szemlélve, mert a felnőtt kategóriában és a gyermekek versenyében is szép sikereket értek el táncosaink, muzsikusaink. A pénteki gálaműsor alkalmával újra megtekinthettük a nyertes koreográfiákat a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes műsorában, akik györgyfalvi és a fináléban hazai táncokkal szórakoztattak. A jászfényszarui Iglice Gyermek Néptáncegyüttes szintén jászsági táncokat mutatott be. A Jászság Népi Együttes Pásztoroké című fantasztikus előadása felejthetetlen táncszínházi élményt adott. Balogh Károly utánozhatatlan ördöngősfüzesi legényese, Fundák Kristóf- Kaszai Lili párosának mezőségi táncai, a tehetség mellé igen nagyfokú cukiság faktorral bíró Busai Bori- Makula Zoltán felvidéki koreográfiája egyaránt vastapsot váltott ki a publikumból, csakúgy mint a rocker-cimbalmos Horváth Áron jászsági dallamai vagy a méltán közönségsiker Selyemcsárdás.

Felemelő érzés volt látni a színpadon megjelenő fiatalokat, akik valóban szívből táncolták, muzsikálták őseink hagyatékát, s akik számára a népi kultúra nem valami megfoghatatlan muzeális fogalom, hanem élő közösségteremtő erő, valódi örömforrás.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?