Tudat-folyamok, belső monológok

Képzettársítások címmel nyílt tárlat július 28-án, pénteken délután a Lehel Film-Színház galériáján. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Bukta Imre és Kiss Péter festő osztályának alkotásait láthatják egy hónapon át a képek megtekintői.

Hogyan kerülnek a „képzőművészetis” osztály művei egy jászberényi kiállító térbe? A kapcsolódási pont Koncz Gábor, negyedéves festő szakos hallgató, városunk ifjú tehetsége, aki maga is ott tanulja a mesterség fogásait. Ahogy elmondta, az ötlet már jó néhány éve megfogalmazódott, amit akkor Góg Zoltán, a kiállítás szervezője vetett fel.

A munkák egy része már látható volt az év végi „képzős kiállításon”, másik része pedig az utóbbi két-három hétben készült, több köztük kifejezetten erre a tárlatra. Pontosan Mezőszemerén, ahol az osztály, annak egyik mestere, Bukta Imre művésztelepén, alkotótáborban töltött értékes időt.

Góg Zoltán köszöntőjében örömének adott hangot, hogy létrejöhetett a kiállítás. Jászberényben az átlagosnál is nagyobb az érdeklődés a hagyományosabb stílusú, tematikájú művészeti kifejezésmódok iránt. Ugyanakkor rendszeresen igyekeznek progresszív kortárs művészeti eseményeket és megmozdulásokat is szervezni. Ilyen a mostani rendezvény, és az lesz egy hónap múlva az ArtCamp művészeti színpózium, amelyen korábban megfordult már néhány művész hallgató a mostani kiállítás alkotói közül is.

A kiállítás megnyitására a csapatot jól ismerő Nagy Zopán festőművészt, költőt kérték fel. Ő modern költészeti alkotásának előadásába performansz elemeket is csempészett. Tudat-folyamok, belső monológ és az együttgondolkodások találkozása: valahol (természetesen mindenkiben másképpen, időnként mégis egy térben)… című számát előadva verselt a művészeti tábor alkotófolyamatairól, az elkészült munkákról: – „…Az alkotások, legyenek azok szenzibilis, individuális táj-szeletek vagy éppen személyes, belső dimenzió-feltárások: absztrahált, átértelmezett koncepcióik a folyamatos gondolkodás tér-idő installációi, illetve lenyomatai…A leíró fejében (lápos-ingoványos átlépések által) párával szűrt ködökkel, sistergéssel társul az éber alfába-merüléssel szerelmeskedő finom tudati fény, és kiéhezett, sokkosan vibráló csiklandó kép-jelenések netovább-csápjai már működtetik is a tágulást: Ilyenképpen: mikor a szín a szagba enyészik, az illat pedig az ízben felizzik, s a jelek egyenként megjelennek: a valóra-váltás fokait össze nem zavarva kell valóra váltani az elöljáró, megjeleníthetőt…”

Igen. A képzelet (továbbra is) mindenható! Merüljünk meg együtt az alkotások folyamatában. Merülés, úszás, lebegés: a levitáció nem csak éteri állapot… Nézzünk magunkba: belső felhő mosolyog vissza. És egy kiállítás (befelé) nyílik meg! Ami látogatható augusztus 27-ig!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?