Hétvégén tetőzik a hőség

Hazánkban augusztus első hetében tetőzik a nyári hőség, de most még a szokásosnál is magasabb hőmérséklet teszi próbára a szervezetünket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint ez az időszak a nyári szezon legerősebb hőhulláma. A szakemberek azt is jelezték, hogy hétvégén akár a meleg rekordok is megdőlhetnek. Előrejelzéseik alapján péntektől vasárnapig tetőzik a hőség, akár 42 fokot is mérhetünk. Enyhülésre jövő héttől számíthatunk, de akkor is csak néhány fokot esik a hőmérők higanyszála.

A rendkívüli meleg miatt dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár augusztus 1-től augusztus 4-ig hőségriadót rendelt el az ország egész területére. Négy megyében, köztük Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben.

A napokig tartó kánikula az egészséges szervezetet is megterheli, ezért is különösen fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, valamint a tűző napon való tartózkodás mellőzése, különösen 11 és 15 óra között. Aki teheti, húzódjon árnyékos, hűvös helyre a tűző nap elől. A katasztrófavédelem honlapján megtalálhatják azon légkondicionált helyiségek listáját, amelyeket igénybe vehetnek, köztük a jászberényi Polgármesteri Hivatalt. Városunkban a JVV Nonprofit Zrt. munkatársai a hőségriadó idején mintegy 40 m3 vizet használnak fel naponta a köztéri fák és az utak locsolására. A Szentháromság téren az arra sétálók hőérzetét párakapu enyhíti, amit napi 24 órában üzemeltetnek.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?