Állati nagy szórakozás

Ormányos macit sétáltatnak az utcán, kenguruval néznek tévét a nappaliban és ébredés után jó reggelt köszön a papagáj. Valahogy így néz ki a Nagy család mindennapja, mióta megvalósították álmaikat és június 17-én megnyitották Jászárokszállás első állatsimogatóját, az ÁllatbarátkoZoo-t.

Csendes környék a Kazinczy utca, a gyanútlanul arra sétálóknak elsőre talán fel sem tűnik, mit rejt a 3. házszám alatti udvar. „Anya, megint jött valaki” – hangzik a kiáltás a 13 éves Ádám szájából, aki csibészes vigyorral tessékelte szüleit elénk. Az esti órák ellenére Nagyné Éva és idősebb fia, Ferenc közvetlenül, nagy vendégszeretettel ajánlották, hogy máris körbe vezetnek bennünket az udvaron.

Kaptunk a lehetőségen, elsőként Rezsőt és párját, Emőkét, a két ormányos macit simogattuk meg, akik érdeklődve, némi kaja reményében bújtak gazdájuk ölébe. Puha orrukkal végig szimatoltak bennünket is, miközben Éva elmesélte történetüket. – „Ők egy évesek, tavaly kerültek hozzánk egy ismerősünktől, Vácról, a súlyuk 6-7 kilogramm, és már nem nőnek nagyobbra” – hangzott el az ismertetés, majd a speciális oltásokról beszélgettünk. – „Állandó kapcsolatban vagyunk az állategészségüggyel, dr. Nyakacska Emillel és a berényi állatkert állatorvosaival, a Vet-E-Medic Kft-vel, ők végzik el a szükséges oltásokat az állományban. Ezen kívül is rengeteg segítséget kapunk az állatkert munkatársaitól, bármikor fordulhatunk hozzájuk” – mondta Éva.

„Szuper lehet ennyi egyedi házi kedvencet tartani. Honnan jött az elképzelés?” – erre a kérdésemre az ötlet megálmodója, Feri adott választ. – „Mátraházán tanulok erdészeti iskolában, kiskoromtól kezdve nagyon szeretem a természetet és az állatokat, így nem volt kérdés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A későbbiekben akár egy állatkertet is el tudnék képzelni, a szüleim pedig szerencsére minden tervemben támogatnak.”

Páva, pulyka és még sok más szabadon engedett szárnyas jószág kíséretével utunk a díszbaromfik óljához vezetett. Itt a különleges kakasok gatyában, néhány tyúk pedig bóbitával a fején illegette magát. Kicsivel arrébb az Ázsiában őshonos mandarinréce tollászkodott színpompás kosztümjében.

„Igazán szépek a ketreceket díszítő festmények” – jegyeztem meg, majd Éva máris Major Zsuzsannát méltatta, aki minden állat otthonát saját festményeivel tette még látványosabbá. Beszélgetésünk során az is kiderült, hogy az udvar, a kennelek rendezettsége a családfő, Ferenc keze munkáját dicséri.

A karámhoz érve Erzsi, a zebu kíváncsiskodott, nagy utat tett meg Hollandiából, hogy az ÁllatbarátkoZoo népes létszámát gyarapítsa. Jelenlegi lakótársa egy csacsi, Boldizsár. Az ő szomszédságukban él még számos juhfajta és egy póni is.

A társaság megbecsült tagja Spricc, a láma, a sztereotípiákat meghazudtolva egyáltalán nem köp és nem is spriccel. Az állomány abszolút kedvence Pedro, a kenguru. Nekünk nehéz volt magunkhoz édesgetni, de a család elmondása szerint legkisebb fiúkhoz, Ádámhoz nagyon ragaszkodik. „Az elején együtt tévéztek, mert szerettük volna, ha megszokja a gyerekzsivajt. Mára pedig teljesen összenőttek, még sétáltatni is elviszi a fiam.” – „Nagyon menő lehet egy kenguruval sétálni az utcán. Mit szólnak ehhez az emberek?” – érdeklődtem Ádámtól. „Furcsán néznek és elmosolyodnak, de már ritkábban állítanak meg kérdezősködni.”

Nem meglepő, hiszen a városlakók már jól ismerik a családot és az önerőből útnak indított kezdeményezést, de nemcsak Jászárokszállásról, hanem a környező településekről is szívesen ellátogatnak hozzájuk.

Mire körbejártuk az udvart, a házigazda, Ferenc is hazaérkezett. Rögtön hűsítő innivalóval kínált, sőt lovaglásra invitált bennünket. Bár nem éltünk a lehetőséggel, a felajánlás árulkodó jel volt odaadó mentalitásáról, vendégszeretetéről.

És hogy mennyiért tekintettük meg a nem mindennapi állatokat? Az ránk volt bízva és aszerint adtunk a becsületkasszába az élményszerzés során.

Cikkünk a teljesség igénye nélkül adott ízelítőt az ÁllatbarátkoZoo-ról, melyet mindenképp érdemes felkeresni. Hétvégenként lovagoltatással, családi és kézműves programokkal várják a látogatókat.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?