Új programok – régi gondok

Szűk két hét van hátra a XXVII. Csángó Fesztivál nyitónapjáig. A közel hatvan programot, ezer közreműködőt felvonultató fesztivál fő szervezőjét, Szűcs Gábor fesztiváligazgatót faggattuk, vajon mire számíthatunk idén augusztus 6. és 13. között.

A fesztivál programajánlóját böngészve a hagyományos történések mellett felfedeztünk több újdonságot is. El lehet árulni előzetesen ezekről valamennyit?

A fesztiválnak megvan az évtizedek óta jól kialakított neve, híre, melyből következik, hogy bizonyos alappilléreket nem szabad bántani. Az alapkövek – a csángó kultúra, a határon túli magyarság megjelenítése – nem mozdíthatók el. Ezek adják a Csángó Fesztivál hangulatát, sajátos érzését, eszmeiségét. Természetesen mindig igyekszünk valamilyen szinten megújulni, bevonzani a programokba azokat a rétegeket, érdeklődőket, akik eddig távol maradtak. Annak idején új színfolt volt a külföldi együttesek invitálása, ami ma már hagyományosan része a fesztiválnak. Az elmúlt évekhez hasonlóan olyan neves fellépőket invitáltunk, akik garantálják a színvonalas szórakozást nem csak a kifejezetten népzenét kedvelők számára is. Említhetném Ferenczi Györgyöt, aki a blues muzsikát műveli, és a népzenét Pál István „Szalonna” közreműködésével. A Parno Graszt a roma folk egy modernebb vonulatába kalauzol, a Csík zenekart pedig már nem kell bemutatni a közönségnek.

Idén milyen népek táncaiba nyerünk bepillantást?

Ismét lesznek török vendégeink, jönnek táncosok Észak-Ciprusról, Grúziából és újra gyönyörködhetünk Kolumbia táncaiban. Újdonságként tajvani csoportot köszönthetünk városunkban. A külhoni táncosok a tavaly jól bevált koreográfia szerint a főtéren mutatkoznak majd be a nagyközönség számára.

Visszakanyarodva az újdonságokhoz, olyan érdekességekre is rábukkantam, mint a fényfestés, vagy a találóan CsángÁllás nevet viselő program.

A Déryné homlokzatára álmodott performansz egyelőre kísérlet, ahol egy különleges művészeti alkotásban megpróbáljuk a modernet ötvözni a hagyományokkal. Két este, három órán keresztül láthatja majd a közönség, melyet inkább fényképek megjelenítésének neveznék. Szintén újdonság lesz és érdekesnek ígérkezik a Csángó Falu című kiállítás a gimnáziumban, ahol eredeti csángó népviseleteket tekinthet meg az érdeklődő. A CsángÁllás, amint a nevében is rejlik, egyfajta állásbörze. A szponzoroknak kínálunk lehetőséget bemutatkozásra, munkaerőtoborzásra, illetve az álláskeresőknek nyújtunk segítséget. A program két napon át lesz látogatható a Déryné Rendezvényházban.

A Kárpát-haza Magyar Konferencia és az Üzletember Fórum szintén fontos program.

A fesztivál életében idén már negyedik alkalommal jelenik meg ez az esemény, ahol valóban nem titkolt cél hidat építeni a kultúra és a gazdaság szereplői között. Különböző szakmai előadások lesznek, melyeknek Papp Imre a főszervezője.

Ha már a gazdaságnál tartunk, nem mellékes kérdés a fesztivál financiális oldalának helyzete. Elegendő támogatás érkezik a megszokott színvonal teljesítéséhez?

Sajnos a tavalyihoz képest idén hatmillió forinttal kevesebb a központi támogatás, de még próbálkozunk. Bízunk benne, hogy még sikerül szponzori támogatásokat is szereznünk, hogy az elképzeléseinket maradéktalanul teljesíteni tudjuk. Tehát keresünk még támogatókat, reméljük, nyitott fülekre és szívekre talál kérésünk.

Elkezdődött már a jegyértékesítés?

A Páva Gálára és a Csík zenekarra már lehet jegyeket vásárolni a Lehel-Film Színházban, illetve online. Az éjszakai koncertekre a jövő hét folyamán indítjuk a jegyeladást, de oda is érdemes lesz elővételben beszerezni a belépőket.

Tudjuk, hogy több száz vendég érkezik városunkba a fesztivál vonzásában akár vendégként, akár előadóként. Sikerül megoldani az elszállásolásukat?

Óriási problémát jelent számunkra a szálláshely hiánya, idén pedig a Liska József iskola felújítása miatt további száz ágy mínusz jelentkezik. Kénytelenek vagyunk buszokat bérelni, amelyekkel környező települések szálláshelyeire utaztatjuk a külföldi csoportokat, és többek között ágyakat bérelünk, amit termekben helyezünk el. Sajnos mindezek okán le kellett mondanunk egy-két tánccsoport szereplését is. Számos érdeklődő több napot is szívesen eltöltött volna a Csángó Fesztiválon, de nem kapnak szállást.

Kedvelt eleme a fesztiválnak a népművészeti vásár. Regisztráltak már a vásározók?

Mintegy 100-120 kirakodó lesz idén is a Margit-szigeten. A jól bevált gyakorlat szerint igyekszünk a fesztivál eszmeiségéhez méltó vásárt engedélyezni. Törekszünk arra, hogy a gasztronómia terén is kielégítsük a látogatók igényeit. Lesz borutca, és a bíróság udvarán jász és gyimesi csángó ételek, ízek is megjelennek. A jövő fesztiváljainak elképzelése szerint egy valódi népi ételsort felvonultató gasztronómiai utca lesz majd a Csángó Fesztivál egyik eleme. Mindehhez a kormány fesztiválok támogatására vonatkozó ígéretét kell majd valóra váltani.

A Csángó Fesztiválhoz szorosan hozzátartozik a zenész- és néptánctábor. Töretlen az érdeklődés idén is?

Az aprók tánctáborába rekordszámú jelentkezés érkezett. Nyolcvan gyermek jön majd. A nagyobbaknál eddig mintegy százan jelentkeztek. Ha sokkal többen jönnének, nagy bajban lennénk itt is a szállás terén.

Talán ez is bizonyíték arra, hogy a népi kultúra iránt növekszik az érdeklődés a fiatalok körében.

A kulturális élet bármely szegmensében fontos az utánpótlás-nevelés, legyen az akár népi kultúra, képző- vagy színművészet. Fontos, hogy a gyermekek megkapják azt az emóciót, amit később tovább tudnak vinni, majd át tudnak örökíteni. A fesztiválnak is megvan az a célja, hogy az ifjúságot terelgesse egy jó irányba, a színvonalasan szórakoztató kultúra irányába.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?