A Gazdakör eseménydús hónapjai

Minden év kora tavaszán megtartjuk a kötelező évindító közgyűlést, ahol is elfogadjuk az előző évi pénzügyi és szakmai beszámolót, de egyúttal felkészülünk, tervezzük az idei eseményeket, rendezvényeket is. Természetesen a gazdakör tagjainak nagy része a tavaszi mezőgazdasági munkákkal van elfoglalva, de emellett kikapcsolódásként szívesen vesznek részt társadalmi és közösségi rendezvényeken is.

Ebben az évben is ünnepeltünk május elsején a városi majálison, ahol finom birkapörkölt mellett baráti és szakmai megbeszéléseket is folytathattak tagjaink. Többen részt vettünk a Hősök Napja alkalmából a május 27-i ünnepi szentmisén, és az azt követő megemlékezésen és koszorúzáson, amelyen Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke mondta az ünnepi beszédet.

Ebben az évben volt esedékes a Jászberényi Gazdakör tagjainak a látogatása Lemhénybe, az erdélyi testvér gazdakörhöz. A Kézdivásárhelytől húsz kilométerre fekvő, több mint háromezer lelkes, székelyek lakta településsel már több mint húszéves a kapcsolatunk. Június elseje és ötödike között kirándultunk hozzájuk, ahol baráti családoknál voltunk elszállásolva. Az ottani polgármester és az önkormányzat is bekapcsolódott a fogadásunkba és szívélyesen vendégül is láttak bennünket. Dani István, a Lemhényi Gazdakör elnöke és barátaink ismét néhány élménydús napot varázsoltak nekünk programokkal, odaadásukkal, szeretetükkel. Megtekintettük Prázsmáron a Világörökség részét képező evangélikus szász erődtemplomot, Alsórákoson a bazaltoszlopokat, amelyek szintén védettek, majd szemrevételeztük a Sükösd-Bethlen kastélyt, melyet éppen felújítanak.

Programjaink fő célja azonban a június 3-án megrendezett Csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat volt, melyen legalább életében egyszer minden magyarnak részt kellene vennie, hogy érezze az összetartozás, a szeretet erejét, amely székely testvéreink felől árad felénk. Kimondhatatlan és felemelő érzés a csíksomlyói hegyoldalon több százezer magyarral együtt énekelni a magyar és a székely himnuszt, majd együtt imádkozni a magyarság összetartozásáért, fennmaradásáért. A hegyről visszafelé jövet pedig Nyergestetőn megkoszorúztuk a tizenkét éve, a székely hősök emlékére közösen felállított kopjafát. Mindig nagy öröm Erdélyt látni és élvezni gyönyörű tájait. Két év múlva majd mi is ilyen nagy szeretettel és odaadással szeretnénk vendégül látni székely testvéreinket.

Június 15-e és 18-a között zajlott városunkban, Jászberényben a ZagyvaParty Fesztivál, ahová felhívásunkra sok tagunk ellátogatott. Hagyományainkhoz híven volt, aki a pálinkamustrára és versenyre nevezett be, volt, aki más programra látogatott ki. A gazdakört képviselve a pálinka lovagrend vezetőségében is van tagunk Erős Sándor személyében. Vasárnap is számos tagunk volt kíváncsi a népi ételek főzőversenyére, ahol barátaik, családtagjaik is versenyeztek. Mellesleg jó pár éve a mi gazdakörünk csapata nyerte a fődíjat a finom jászsági birkapörkölttel.

Természetesen ezek a találkozások alkalmat adnak az egymás közötti szakmai megbeszélésekre, eszmecserékre, akár üzleti ügyek lebonyolítására, és az akkor még előttünk álló aratási előkészületek egyeztetésére is. Június 23-a és 25-e között rendezték meg Jászladányon a XXIII. Jász Világtalálkozót, ahol mindig sok tagunk teszi tiszteletét, őrizve, ápolva ezzel is hagyományainkat. Tamás Zoltán, a gazdakör elnöke maga is emeritus jászkapitány, akivel együtt tagjaink közül az idén is többen megjelentek az ünnepi rendezvényen, felvonuláson, kiállításokon.

Közel húsz éve kezdődött a Berény utónevű települések találkozója. Azóta a hivatalos delegáció mellett a Jászberényi Gazdák és Polgárok Köre képviseli Jászberényt ezeken a rendezvényeken. Ebben az évben is együtt utazott Szabó Tamás polgármester a vidám, népes csapatunkkal július elsején Iharosberénybe, amely Jászberénytől a legmesszebb lévő Berény utónevű település, a horvát és a szlovén határ közelében. Bemutatták az 1300 lakosú település nevezetességeit, többek között a templomaikat, történeti kiállításukat a kultúrházban, az önkéntes tűzoltóságukat, és a gyönyörű új sportcsarnokukat, ahol a műsorok is zajlottak. A települések vihetnek a délutáni kulturális programra fellépőket, mi ebben az évben katonanóta csokorral rukkoltunk elő, amit énekes tagjaink adtak elő tangóharmonika kísérettel. Nagy sikerük volt, mert az esti búcsúzkodást a vörösberényi kórustagokkal együtt már a szabadban vittük véghez jókedvűen, vidáman, a jövő évi Mezőberényben esedékes találkozás reményében.

Július 8-án közel harmincan Karcagra, az ország másik felébe utaztunk el, ahol a XIII. Hármas Kerületi Kézi Aratóversenyt rendezték meg. A gazdakör arató csapata az idén is remekül helyt állt a rekkenő hőségben, de nem sok csapat volt a résztvevők között olyan, ahol az alpolgármester asszony szedte a markot, mint nálunk Szatmári Antalné. Több mint húsz csapat aratott a búzaföldön, mindenki legjobb tudása szerint, csak sajnos nem túl sok fiatalt vonzott ez a látványos, de nagyon embert próbáló kézi munka. A karcagiak nagyon profin megszervezték az aratást és utána az egész napi programot, hiszen minden egy helyen volt, és sem szomjasak, sem éhesek nem maradtak a résztvevők. Az aratás után megkóstoltuk a méltán híres karcagi birkapörköltet, majd a jászsági nótákból ott is adtunk elő a délutáni eredményhirdetésig.

Az aratás lassan a vége felé közeledik a Jászságban is, az időjárás kedvezett a megtermelt gabonák betakarításához, remélem, mindenki megtalálja a számítását, és finom kenyeret ehetünk majd idén is az új búzából. Ezúton szeretném megköszönni azt a rengeteg segítséget, amivel a programjaink sikeréhez nagyban hozzájárultak gazdaköri tagjaink, vállalkozók, és az önkormányzat is anyagilag és munkával egyaránt. Az idei rendezvényeink még nem értek véget, remélem, a tagjainkkal együtt még sok élményben lesz részünk.

Tamás Zoltán elnök

Vélemény, hozzászólás?