Tűzoltó Olimpián a monostori fiatalok

A felnőtt és ifjúsági nemzetközi tűzoltóversenyen harmincöt ország hivatásos és önkéntes tűzoltói mérték össze tudásukat az ausztriai Villachban, ahol hazánkat pusztamonostori fiatalok is képviselték.

Igazán büszkék lehetünk a jász virtussal bőven megáldott Pusztamonostori Önkéntes Tűzoltó Egyesület fiataljaira, akik méltóképpen helyt álltak a nemzetközi megmérettetésben. Lapunkat Fózer Tibor tű. ezredes, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Bujdosó Gábor tű. őrnagy, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője tájékoztatta a július 9-16. között megrendezett felnőtt és ifjúsági nemzetközi tűzoltóversenyről.

Tavaly az országos versenyt a pusztamonostori önkéntes tűzoltó lányok nyerték, így egyenes ágon juthattak tovább az idei nemzetközi versenyre. Az ő költségeiket a Magyar Tűzoltó Szövetség fedezte, míg a fiúk versenyen való indítását támogatók segítségével finanszírozták. A 12-16 éves fiatalok nagy izgalommal indultak a nagy útra, az ausztriai Villachba, hiszen nézők ezrei előtt még azelőtt nem versenyeztek. Ebben segítette a 10-10 fős csapatokat a velük utazó hat mentor, akik lelkiismeretesen biztatták és terelgették az ifjú lánglovagokat. S bár hivatásos tűzoltó jelenleg nő nem lehet – tudtuk meg Fózer Tibor ezredestől –, a lányok igen kimagaslóan teljesítettek, legyenek akár európaiak, akár japánok. A katonás szigorral rendezett, egyhetes program során a csapatoknak volt lehetőségük kipróbálni az ottani eszközöket és testileg-szellemileg felkészülni az éles bevetésre. A versenyre csütörtökön került sor, amely szerelési feladatokból és stafétafutásból állt.

A szoros mezőnyben a monostori lányoknak a 17. helyet sikerült megszerezniük, alig néhány perc lemaradással az előttük állóktól. A fiúk a középmezőnyben, a 30. helyen végeztek. Bujdosó Gábor őrnagy elégedett mind a lányok, mind a fiúk eredményével, hiszen erő felett teljesítettek és vitték Pusztamonostor, a Jászság jó hírnevét.

Fotók: Bujdosó Gábor

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?