A tűz és a jég országa

Ismét egy fantasztikus országot fedezhettünk fel. Az Erasmus+ pályázat által négy Apponyis diákkal egy hetet Reykjavíkban és környékén tölthettünk el.

Izland a lávamezők, a gőzölgő talaj, a türkizkék vízesések tömkelege, a kék jéghegyek, a mélyfekete gleccserek és madarak birodalma. A Föld egyik legérintetlenebb országa. Projektünk témája a különböző országok madarainak megismerésére terjed ki. Partnereink izlandi, német, spanyol, erdélyi és lengyel iskolák.

Hétfő délelőtt megérkeztek a ven­dégországok tanulói és tanárai az iskolába, ahol élőzenei előadással fogadtak bennünket a diákok. Majd táncbemutató következett, amelyhez mi is szívesen csatlakoztunk. A rövid üdvözlést követően az első nap nagy részét az iskolától nem messze, a Seltjarnarnes-félszigeten töltöttük. A fekete homokos tengerparton a diákok csoportokban információkat gyűjtöttek különböző madarakról. Fotózták őket, távcsövekkel figyelték viselkedési szokásaikat, rögzítették hangjukat, és élőhelyükről gyűjtöttek tollakat, apróbb tárgyakat, amelyeket a hét folyamán felhasználtak a feladatok elkészítéséhez.

A további napokban ezeknek az ismereteknek a birtokában workshop­okon vettek részt. Részletes rajzokat készítettek a megfigyelt madarakról, agyagból mintázták meg azokat és tojásaikat, térképeken jelölték vonulási útvonalaikat, élőhelyüket, valamint madárfészkeket csináltak a tengerparton gyűjtött növényekből, és végül többnyelvű PPT-t készítettek a megfigyelt állatokról.

Jutott idő a kirándulásra is. A Flói Madárrezervátumban sikerült távcsövekkel szemlélni számos égi vándort. Természetesen a gejzíreket sem hagytuk ki, hiszen ezek Izland legnépszerűbb látványosságaihoz tartoznak. Ámulva hallgattuk vendéglátóinkat, ahogyan elmagyarázták, hogyan jut el a több mint 100 Celsius-fokos víz a hegyekből Reykjavík városába, és látja el az egész fővárost meleg vízzel. Nemcsak a fűtést és a melegvíz-ellátást oldják így meg, hanem közkedvelt szabadidős tevékenységüket, a fürdőzést is. A kirándulásaink alatt több ízben is megmártóztunk egy-egy órára, hogy felmelegedjünk. Ők úgy frissítik fel magukat napközben a fürdőzéssel, mint ahogy mi megállunk kávézni egy benzinkúton. Felejthetetlen emlék marad a bugyogó gejzírek közötti medencében való fürdőzés is.

A Tengeri Kutató Intézetben előadáson vehettünk részt, ahol a bálnákról bővült ismeretünk. Ez nagyon hasznos volt, hiszen a következő nap bálnalesen vettünk részt az óceánon, ahol számos fajt fotózhattunk le. Hihetetlen élmény volt, ahogy azok az óriások felbukkantak körülöttünk! Az izlandi vendégszeretet is igen figyelemreméltó, a szülők barbecue-val vártak az egyik hosszú nap után.

Az egész lakosságról elmondható, hogy kedvesek, figyelmesek, hiszen bármerre jártunk, mosolyogva fogadtak bennünket, és ha kérdésünk volt, szívesen válaszoltak.

A sikeres partnerkapcsolatnak köszönhetően ősszel ismét ellátogathatunk ebbe a varázslatos országba.

Vélemény, hozzászólás?