Sosem hagyom a kollégáimat kétségek között

Motivációról, célokról és a fejlődés (a siker) alapvetéseiről beszélgettünk a június 19-én hivatalba lépett Hevér Jánossal, az Electrolux Lehel Kft. jászberényi Hűtőszekrény- és Fagyasztóládagyár igazgatójával.

Az Electrolux az autóipari beszállítótól, a Faureciától hívta át jászberényi egysége élére. A környezet ismerős – a Jászságon belül maradt –, ám a terület, noha korábban dolgozott az elektronikai szektorban, valamelyest új. Mire számítsanak a munkatársak?

Sok-sok kérdésre, amiből már kaptak is némi ízelítőt. Hiszem és vallom, hogy a jó vezető tudja, mi történik körülötte az üzemben, ahol az érték születik. A második munkanapon már ott voltam a gyártósoron. Tisztában kell lennem a részletekkel, csak így beszélhetek hitelesen a jelenről és a jövőről a munkatársak előtt.

Fél percben: mit emelne ki a pályájáról?

Az Electrolux a hatodik cég a szakmai életrajzomban. Végigjártam a szakmai ranglétra fokait: villamosmérnöki diplomával a kezemben karbantartó mérnökként kezdtem el dolgozni a Philips szombathelyi gyárában. Idővel karbantartás, majd mérnökség vezető lettem. Ehhez jött a termelés-és üzemvitel, később termelési igazgatóként dolgoztam, Ukrajnában gyárat igazgattam, voltam üzletág igazgató, aztán a LEAN-vonalra keveredtem, autóipari gyárat vezettem. Most ismét egy gyár élén állok – Jászberénybe bizonyos értelemben hazatértem.

Mit ért ez alatt?

A Gönczy Sándor vezérigazgatóval folytatott első, hét hónappal ezelőtti megbeszélésen fehéren-feketén kiderült: olyan vállalati kultúrába érkezek, amely ismerős, amelyet szeretek. Az Electrolux annak idején teret adott a Lehel hagyományainak, az évtizedes tapasztalatoknak, ezekhez társította a saját koncepcióját. Új tulajdonosként kooperációra, win-win helyzet kialakítására törekedett. A vezetésben és a kommunikációban nekem is ez a stratégiám. Őszintén mosolyogva kérek, és nem utasításokat osztok. A szüleim így neveltek fel, a magánéleti és a céges tapasztalataim pedig igazolták ennek a hozzáállásnak az előnyeit, a helyességét.

Milyen célokkal vágott bele a munkába?

Mindenképp előny számunkra, hogy a jászberényi Hűtőszekrény- és Fagyasztóládagyár az Electrolux egyik kiemelt európai gyártó bázisa, ahol több mint 1,3 millió termék készül. Mégsem dőlhetünk hátra, mivel a külső piaci tényezők folyamatosan változnak, és az Electrolux is belső szerkezeti átalakuláson megy át, amely a magyar gyárakat is érinti. Az alsó-közép kategóriás termékek helyett a közép, de leginkább a felső besorolású cikkek gyártásában vagyunk érdekeltek, ez is a fókusz. Szerintünk ez a jövő, a gyengébb minőségű, de kedvezőbb árú háztartási berendezések területén nem kívánunk versenybe szállni. A mostani átstrukturálás inkább a hűtőgépeket érinti, mert a porszívógyárban az átállás már korábban elkezdődött, sőt meg is történt. Szeretnék igazi motorja lenni ennek az átalakulásnak.

A változó környezetben magunkat is folyamatosan felül kell múlnunk, hogy fenntartható módon sikeresek maradjunk. Az országos munkaerőpiaci tendenciát – a munkaerő elvándorlását – megtörve, a helyi törzsgárdát megbecsülve szeretném új pályára állítani a gyárat. A tudást, amit ezek az emberek képviselnek, nem adjuk oda a szabad piacnak. Érthetőbben: robotizálunk, automatizálunk, a jelenlegi dolgozói létszámmal gazdaságosabban termelünk.

A jászberényi gyárban is az Electrolux Manufacturing System (EMS) – egységes Electrolux Gyártási Rendszer – alapján működünk, három fő területre fókuszálva: biztonság, minőség, fenntartható növekedés. AZ EMS vállalatunk munkavállalóira támaszkodik, az egyéni fejlődésre és a szervezetek együttműködésére, ez teszi lehetővé számunkra a folyamatos fejlődést. Az Electroluxnál a termelési módszer egy olyan integrált rendszer, amely a „legjobb gyakorlaton” alapul, annak érdekében, hogy a versenytársaink elé kerülhessünk és megőrizzük a pozíciónkat. Új vezetőként én is erre támaszkodom. Célom, hogy a gyár a jelenlegi Ezüst EMS-fokozatról ismét a Platinum minősítést érje el, amit két évvel ezelőtt már birtokolt. A mostani minősítés hátterében egy új termékvonal bevezetése áll. Úgy gondolom, újra bizonyítanunk kell az igazgatótanács felé, hogy a következő lehetőségnél ismét könnyű dolga legyen, amikor egy új termék gyártásának helyéről dönt. Területünk van a fejlesztésekre, ez adottság, a többi rajtunk, az elszántságunkon és a teljesítményünkön múlik.

A fejlődésnek, a sikernek mi a kulcsa?

Sosem hagyom a kollégáimat kétségek között, és ezt várom el a feletteseimtől, a munkatársaktól is. Mielőtt kimegyek egy megbeszélésről, röviden megismétlem, miről volt szólt, miben egyeztünk meg. Úgy kell felállnunk a tárgyalóasztaltól, hogy valamennyien tudjuk, mi a konklúzió, ki mit vár a másiktól, mit kell tennie az ügy előmozdításához. Nekem a LEAN ezt jelenti. Aminek értelme van, és előre visz, azt csináld, amiben nem hiszel, ráadásul pluszmunkát ad, azt felejtsd el. Nekem ez a hitvallásom. Dolgozhatok napi 90 órát, ha nem tudok mögé eredményt tenni, ha nincs hozzáadott érték, akkor felesleges vagyok. Márpedig én vagyok annyira hiú, hogy ha valamit leteszek az asztalra, szeretem azt hinni, hogy azt mások is látják, és a nap végén azt mondják: ez jó munka volt! Engem ez motivál. Aki érett gondolkodással meglátja, hogy rá nézve az, amit közvetítek felé, előnyös, nálam garantált csapattag, mert a tudás és a képesség fejleszthető, az attitűd viszont nem igazán.

 

HEVÉR JÁNOS névjegye:

Villamosmérnök. 1996 óta több periódusban, különböző beosztásokban dolgozott a Philipsnél, a Flextronicsnál és a Jabilnél, a hármas körforgást a Samsungnál töltött egy év (2013–2014) törte meg. 2016-ban az autóipari beszállító, a Faurecia jászárokszállási üzemének ügyvezetője lett. 2017. június 19-től az Electrolux jászberényi Hűtőszekrény- és Fagyasztóládagyár igazgatója. 41 éves, nős, két lány apja.

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?