Nyári szenzáció a fekete fagyi

Hazánkba július elsejével megérkezett a tengerentúli kuriózum, a fekete fagyi, mely már Jászberényben is kapható. De mitől lesz ébenfekete a hűsítő desszert? A különleges fagylalt nyomába eredtünk.

A jeges édesség a nyári szezon nélkülözhetetlen hűsítője. A csoki-vanília-puncs unalmas édeshármasán túlmutatva közel 10 fajta ízt fedezhetünk fel a fagyizókban, cukrászdákban. Városunkban két hete hódít a fagylaltok különlegessége a fekete fagyi, így szerkesztőségünk is letesztelte.

– Mostanában nagyon népszerű nálunk, sokan bejönnek megkóstolni, akár egy-egy kis kanállal – részletezte Bedő László a fagyizó munkatársa. De vajon a kíváncsiskodók azt is tudják, mit esznek? A megkérdezetteim többsége szerint tömény étcsokoládé színezi feketére a hűsítő finomságot, de volt olyan is, aki ételszínezőre gyanakodott. Valójában a fekete színt a kókuszból származó természetes aktív szénnel érik el. Egyelőre csak csoki és kókusz ízekben kapható, a színén kívül pedig semmiben nem különbözik egy átlagos fagyitól, többek között ár-érték arányban is ugyanaz.

A fagyizó teraszán Márkot kérdeztem választásáról, aki ezúttal a gyümölcsös ízek mellett voksolt. – Ha hazaérkezem Berénybe, akkor gyakran fagyizom, nyáron inkább a savanykásabb, frissítő ízeket kedvelem.

A fagylaltozó munkatársa elmondta, hogy a nagy melegben valóban kapósak a fanyar hűsítők, viszont nem szorul háttérbe a közkedvelt epres-sajttorta, valamint a banános-csokis ízvilág sem. Választékból és új ízekből idén sincs hiány, szóval vegyük nyakunkba a várost és irány fagyizni!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?