Felejthetetlen Csíksomlyó

Csíksomlyó a katolikus székelység híres búcsújáró helye, ahova minden évben több százezer keresztény hívő zarándokol el a világ minden szegletéből. Pünkösdkor a Jásztánc Alapítvány szervezésében Jászapátiról és a Jászságból is útra keltek Mária tiszteletére.

Június első csütörtökén vette kezdetét a négy napos lelki feltöltődés, melyen Csikós Miklós jászkapitány, Farkas Ferenc polgármester és családja, valamint a Jásztánc Alapítvány táncosai is részt vettek. Az utazás első állomása Böjte Csaba Testvér Borszéki Gyermekotthona volt. Immár több éve visszajárnak önkéntes segítők, akik tartós élelmiszereket, papír- és vegyi áru adományokat vittek, sőt az ott élő gyermekek legnagyobb örömére szentandrási cseresznye is előkerült a buszból.

Ezt követően Csíkmenaságra látogattak el a hívők, ahol a falu búcsús menetéhez csatlakozva gyalog indultak a Hármasoltárig. A 24-26 kilométeres zarándokútra mindenki kitűzött egy saját célt, amiért fohászkodott, imádkozott az út során. Sivadó Máté és Andrási Erika fiatal katolikus hívők segítették az utat a zarándoklati imák és történetek felolvasásával.

– A Jó Isten kegyelméből utunk csodálatos, verőfényes napsütésben telt. A gyalogos zarándoklat a Kárpátok hegyei, bércei között felejthetetlen élmény volt. A nyeregbe érve a Csíksomlyói Szűz Mária lábánál több százezres tömeg hömpölygött. Ez a torokszorító látvány és az együvé tartozás élménye leírhatatlan – számolt be élményeiről Tajti Erzsébet.

Programból nem volt hiány a kint töltött idő alatt. A kirándulások, túrák alkalmával megtekintették a Medve- és a Jégbarlangot, közben a borszéki kutak hideg vizével oltották szomjukat. A csíkmenasági gazdag és értékes néprajzi gyűjteményt Károly Veronika tanító, helytörténeti kutató mutatta be számukra. Vasárnap a Nemzeti Összetartozás napján Csíkmenaságon közös kulturális műsorral, a menasági fiatalokkal együtt kedveskedtek a település lakóinak. Ekkor vetítették le Faragó Annamária Menaságra repülj…című filmjét is.

A székelyek mindenhol óriási vendégszeretettel, terített asztalokkal várták a látogatókat. A több éve tartó baráti kapcsolatnak a mozgatórugója és szervezője Szabóné Nagy Enikő Jászapáti Városért Díjas, székelyföldről származó, Jászapátin élő pedagógus, és az ő édesanyja, Ibolya néni, aki Csíkmenaságon töltötte gyermekkorát. – Hálás szívvel köszönjük meg segítségüket, állhatatos, szervező munkájukat – fejezte ki köszönetét Tajti Erzsébet.

A négy nap közelebb hozta a székely és jász keresztényeket egymáshoz, és hamar eltelt a buzgó hívők számára. Végül könnyes szemmel indultak haza, bár az elválás nem tart sokáig, hiszen július 30-tól augusztus 6-ig immár harmadik alkalommal szerveznek kézműves és tánctábort a borszéki gyermekotthonban. A tábor előtt adományokat és anyagi felajánlásokat gyűjtenek, ezáltal bárki támogathatja a kezdeményezésüket. A nagylelkű felajánlásokkal Sivadó Mátét kereshetik!

Szerzők:
Tajti Erzsébet
Szabó Lilla

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?