Kitüntetés a nagykövetnek

Szombaton délután a városháza dísztermében rendezett ünnepi képviselő-testületi rendezvényen vette át Gholamali Rajabi Yazdi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete a Pro Civitate díjat Szabó Tamás polgármestertől.

Jászberény város önkormányzatának képviselő-testülete Jászberény város érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége, a város jó hírének az ország határain belül és azon túli erősítésében kifejtett érdemeiért Pro Civitate Jászberény díjat adományozott őexellenciája Gholamali Rajabi Yazdi nagykövet úr részére. A díjat Szabó Tamás polgármester, illetve Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester adta át.

Gholamali Rajabi Yazdi magyarországi missziójának fő célkitűzése, hogy fejlessze a két ország együttműködését, különösen nagy hangsúlyt helyezve az emberek közötti kapcsolatokra. Munkájában kiemelt szerepet kapott Jászberény, hiszen a nagykövet testvérvárosunk, Yazd szülötte. A prioritások kiterjednek a valós emberi kapcsolatok mellett a gazdaság, a kultúra, politika és az oktatás területeire is. Az erőfeszítések nem csak szándékot jelentenek, hanem valódi kapcsolati értékekkel is jelen vannak. A közelmúltban a yazdi egyetem rektora látogatott városunkba, hogy az oktatás terén keressen együttműködési pontokat, a ZagyvaParty fesztiválon pedig egy iráni mesterszakács kápráztatta el főztjével a jászokat. Hétvégén iráni fotóművészek érkeztek Berénybe, munkáikból hamarosan kiállítást rendeznek Iránban, illetve Jászberényben. A közelmúltban érte a megtiszteltetés városunkat, hogy Yazdban utcát neveztek el Jászberényről, így tovább gyarapodtak a magyar vonatkozású emlékek az iráni testvérvárosban.

Szabó Tamás polgármester kivételes alkalomnak nevezte a ceremóniát, mely során egy bő félév munkáját ismerte el a város közössége nevében. A díj éppúgy megilleti őexellenciáját, mint munkatársait, akik rengeteget dolgoztak a testvérvárosok és az államközi kapcsolatok megerősítéséért. Az utóbbi időben jelentősen felgyorsultak a két ország kapcsolatának szorosabbá tételére vonatkozó események, ám mi elmondhatjuk, hogy Yazd és Jászberény között a húsz éve fennálló jó viszony töretlen. A további gyümölcsöző kapcsolatok reményében nyújtotta át polgármesterünk a kitüntetéssel járó oklevelet és üveg dísztárgyat.

A nagykövet köszönőbeszédében hangsúlyozta yazdi származását, mely okán kiemelt megtiszteltetésnek érzi a testvérváros elismerését. Az együttműködés megtartásáért és kibővítéséért a jövőben is tiszta szívből dolgozni fog – ígérte meg Gholamali Rajabi Yazdi.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?