Tapolcsányi művész tárlata

Jászberény és a szlovákiai Nagyta­polcsány testvérvárosi kapcsolatainak kulturális együttműködé­sének keretében június 1-jén a Lehel Film-Színház galériáján kiállítás nyílt Jozef Dobis akadémikus, nagytapolcsányi születésű festőművész alkotásaiból.

Góg Zoltán, a kiállítás szervezője felelevenítette, hogy tavaly nyáron a Jövőkép Alkotók Egyesületének tagjai a nagytapolcsányi galéria meghívására a szlovák testvérvárosban mutatták be alkotásaikat. A kulturális együttműködés következő lépcsőjeként hívták meg Jozef Dobis akadémikus festőművészt, akinek Andantino című kiállítását láthatja az érdeklődő közönség.

Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester köszöntőjében elmondta, testvérvárosi kapcsolatainkat azon gondolatok mentén szervezzük, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. Elősegítjük a civil kapcsolatokat, amelyek hosszútávon megalapozzák a jó együttműködést, mint ez, a mai kiállításmegnyitó. A képzőművészet közös nyelv lehet, amelyen szavak nélkül is kommunikálhatunk egymással.

Nagytapolcsány város alpolgármestere, Dr. Milan Lisy szerint a kiállítás a két város közös kapcsolatát erősíti, hogy jobban megismerhessük egymást. A jövőre tízéves testvérvárosi kapcsolatok apropóján több eseményt lehetne szervezni sport- és kulturális területeken is – jelentette ki.

A kiállítást Dr. Marta Hucková a nagytapolcsányi Városi Galéria kurátora nyitotta meg, beavatva a közönséget a kiállító művészetébe. Jozef Dobis alkotói útjának keresése a különböző műfajok iránti érdeklődésében rejlik. Figurális és szabadtéri alkotással foglalkozott, akril és olaj technikával. Az alkotó sajátossága a fekete kontúrvonalak használata, megrajzolása – mivel elsősorban grafikus –, ezt követően ad teret a színek skálájának, annak, mit, hogyan színezzen ki. A festészet mellett már egy ideje grafikai dizájnnal is foglalkozik. Ilyen jellegű munkáiban a betűköltészet (lettrizmus) jeleit használja digitális nyomtatással.

A tárlat domináns részét jelentik az elsősorban Nyitrát ábrázoló átfogó panorámaképek, valamint több szlovák város látképe, amelyek a konstruktivista festészet karaktereit hordozzák. Külön erre a kiállításra készült egy absztrakt sorozat is. A kiállított alkotásokat szemlélve ismerős helyek köszönnek vissza a színes festményekről, hiszen sokan jártunk már Nyitra, Nagytapolcsány, Pozsony utcáin, Bajmóc várában vagy a Dunajec partján a Vörös kolostorban.

Jozef Dobis, aki mint elmondta, először járt városunkban és nagyon sok szépet látott, a környezet motiváló hatást tett rá, amit következő festményein szeretne megörökíteni. Izgalommal várjuk a jászberényi inspirációból született alkotásokat, de most érdemes a mozi galérián a július 20-ig látható festményekre is időt szakítani.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?