A jövő programozói

A 2013 óta működő Logiscool Kft. hálózatán belül jelenleg 5 országban, közel 40 helyszínen oktatnak programozást gyerekeknek.A jászberényi Logiscool iskolát a Brentex Kft. alapította, ahol 2017 februárjában indultak az első tanfolyamok. Az egymásra épülő, kezdő és haladó kurzusokat, programozó nyári táborokat elsősorban a 6-18 éves korosztálynak ajánlják. A Logiscool nyári táboraiban 2016-ban közel 5000 diák vett részt és ez a szám évről-évre növekszik.

A kezdeményezés célja az volt, hogy a diákok számára új, kreatív módszerekkel tegyék lehetővé a programozás és a digitális írástudás elsajátítását. Mindezt speciális tananyaggal, saját fejlesztésű platformmal, játékos formában. Mindemellett a jászberényi Logiscool oktatásának célja az is, hogy segítsék a Jászságban élő és tanuló gyerekek digitális világban való eligazodását, hogy később biztonsággal tudjanak majd helytállni ebben az egyre bonyolódó környezetben. Ennek érdekében az iskola olyan országos programokhoz csatlakozott, mint a Biztonságos Internet nap vagy a Digitális Témahét, amely áprilisban került megrendezésre.

A következő hasonló kezdeményezés a Nagy Digitális Kaland – országos informatikai verseny volt, melyet Jászberényben május 26-án, péntek délután rendeztek meg az idén 250 éves Lehel Vezér Gimnáziumban. A Nagy Digitális Kaland egy általános iskolások részére, országosan egy időpontban, 23 helyszínen megrendezésre kerülő informatikai csapatverseny, mely a Logiscool alapítvány, a Digitális Tudásért Alapítvány, a digitaliscsalad.hu és a Vodafone Zrt. összefogásával jött létre. A verseny célja, hogy az itt élő tanulók számára segítséget nyújtsanak tudásuk fejlesztésében és lehetőségeket biztosítsanak arra, hogy az informatika iránt érdeklődők egy jó hangulatú, játékos küzdelemben mérjék össze tudásukat. A csapatok két korosztályban – általános iskolás 3-4. osztályosok, illetve 5-6. osztályosok – versenyezhettek online feladatok 1 órán belüli teljesítésével.

Díjazottak:

3-4. osztály:
1. helyezett: Hackerek 3, csapattagok: Palcsó Bálint, Nagy Olivér, Hippenmayer András
2. helyezett: Királyok 1, csapattagok: Gyenes Richárd, Muhari Balázs, Kiss Levente
3. helyezett: Webesmanók, csapattagok: Farkas Márton, Demeter-Nagy Dorina, Béres Luca

5-6. osztály
1. helyezett: LVG1, csapattagok: Baráth Kolos, Földi Dániel, Szőnyi Áron
2. helyezett: LVG5, csapattagok: Bíró Gergely, Szathmáry György Gergő, Győri Máté
3. helyezett: LVG7, csapattagok: Tax Dorina, Sárfalvi Anna, Varga Ferenc

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?