Kitüntették Pető doktornőt

Dr. Pető Katalin május 19-én vette át a Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés gyémánt fokozatát dr. Göndöcs Zsigmondtól, a Magyar Vöröskereszt elnökétől Keszthelyen.

A doktornő már, mint Ifjúsági Vöröskeresztes, kapcsolatba került a vöröskeresztes munkával. Az általános- és középiskolai tevékenysége során egyre közelebb került az egészségügyhöz, mely későbbi szakmaválasztását is alapvetően befolyásolta. Így lett gyermekorvos.

Jászberénybe kerülése után felvette a kapcsolatot a Jászsági Vöröskereszttel és bekapcsolódott a város egészségnevelő munkájába: 1997-ben segített megszervezni a gerincferdülésben szenvedő gyermekek gyógyúszását; 1998-ban drogellenes koncertet szervezett; 1999-ben a segítségével érkezett Jászberénybe a Medibusz, melyen asztma- és allergiaszűrést végzett.

Felvállalta az AIDS ellenes világnap megszervezését, felkészítő munkájának köszönhetően pedig a Lehel Vezér Gimnázium csapata 2005-ben megnyerte az országos AIDS versenyt.A csecsemőgondozó és elsősegélynyújtó versenyek szervezője évtizedek óta, részt vesz a zsűri munkájában és a gyerekek felkészítésében is.

Közel húsz éven át segítette és segíti a rászoruló gyermekek nyári táborának a megszervezését, ahol drogprevenciós és egészségfejlesztési előadásaival színesítve a programokat.

Aktívan közreműködik a mai napig a területi vezetőség szociális munkájában, a különböző gyűjtésekben, jótékony célú kiállítások és árverések szervezésében az állami gondozottak javára.2005-ben a Jászberényhez tartozó külterület hátrányos helyzetű lakosságának egészségnevelő programjához nyújtott aktív segítséget, melynek eredményeként javult a külterületen élők egészségi állapota és a gyermekek életesélyei.

Ezen tevékenységek mellett az elmúlt időszakban bekapcsolódott a Jászság véradószervező munkájába, látogatta és látogatja a véradásokat. Számos alkalommal köszöntötte a véradókat a véradóünnepségeken, ott kitüntetéseket adva át. Továbbá az évente megrendezésre kerülő városi egészségnapok programsorozatába bekapcsolódva tart előadásokat szülőknek és gyerekeknek a drogprevencióról, egészséges életmódról.Operatívan segítette, segíti az országos titkárság munkáját.

Bár a felsorolás közel sem teljes dr. Pető Katalin munkásságát illetően a Vöröskereszten belül, de a felsorolásból is kitűnik, mennyit tett a doktornő városunkért és a Jászsági Vöröskeresztért, ezért is nyerte el a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének elismeréseként a Gyémánt fokozatot.

Vélemény, hozzászólás?