Zöld óvoda

Jászberény Város Óvodai Intézménye és a Trió Rádió 97,7 összefogásával került sor múlt hét kedden a Központi óvodában arra a szakmai napra, melyre a környezetvédelmi világnap nyújtott alkalmat. A rendezvény közreműködő partnerei a Földművelésügyi Minisztérium és a Szelektalok.hu internetes portál mellett a Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. voltak.

Érdekes módon az óvodás korú fiúk jelentős részének álma, hogy kukásautó vezetőként képzeli el karrierjét. A J.V.V. Zrt. jóvoltából a programon résztvevő gyerekeknek nem is kellett felnőtt korukig várni, hogy felülhessenek egy valódi hulladékszállító autóra, mert az óvoda udvarára begördülő jármű pont azt a célt szolgálta, hogy a kicsik megismerkedjenek vele. Az ovisok számára kétség kívül ez volt a legérdekesebb program a nap folyamán az interaktív kézműves foglalkozások mellett. Két általános iskolából is érkezetek tanulók a jeles napra, ők inkább a környezetvédelmi totó kitöltésével foglalatoskodtak. Nem véletlenül, hiszen értékes jutalomban részesültek azok a helyesen kitöltők, akiknek a szerencse is kedvezett a sorsoláskor. Volt, aki nem bízta a véletlenre s szüleivel, testvéreivel már hetek óta szorgosan barkácsolta a meghirdetett pályázatra a hulladékból összeállított kreatív tárgyakat, melyet öt tagú szigorú zsűri bírált, csakúgy mint a rajzverseny pályaműveit. Ez utóbbira több mint száz, az újrahasznosított alapanyagokból készült pályázatra pedig mintegy 250 remek munka érkezett, melyekből színes kiállítás nyílt az óvoda fogadócsarnokában.

Mielőtt a legfantáziadúsabb alkotásokért járó jutalmat átvették volna a díjazottak, Nagyné Beszteri Éva intézményvezető köszöntötte a délutáni díjátadó és azt követő szakmai konferencia vendégeit. Külön üdvözölte Szabó Tamás polgármestert, Nagy András HEB elnököt, Hajdú Lászlót a Regio-Com Társulás ügyvezetőjét, Takács Attilát a J.V.V. Nonprofit Zrt. munkatársát, valamint Magera Tibort, a rádió elnökét. Az igazgatónő elmondta, hogy minden évben kapcsolódnak valamilyen megmozdulással a környezetvédelmi világnaphoz. Eddig a Fürkész óvoda adott otthont a jeles napra, ám idén a Trió Rádióval karöltve rendhagyó, színes programot sikerült összeállítani. Örömét fejezte ki, hogy a hulladék újrahasznosítást célzó pályázatba, – ahol igazán kreatív tárgyak születtek –, a szülőket is sikerült bevonni. A kezdeményezés is elősegítette azt a nem titkolt szándékot, hogy az óvoda tevékenyen részt vegyen a környezettudatos nevelésben, a generációk egymásra hatásában, a tudatformálásban.

Szabó Tamás elsősorban polgármesterként köszöntötte a jelenlévőket. Ebbéli szerepében kiemelte, hogy a jövő generációjának környezetre érzékeny tudatformálásában az önkormányzat maximálisan jelen van támogatóként. A Regio –Com társulás elnökeként biztosította a városlakókat, hogy a cég mindent megtesz azért, hogy a cég érdekkörébe tartozó 33 település polgárainak a hulladékgazdálkodása zökkenőmentes legyen, a lakók kényelmesen, ugyanakkor tudatosan részesüljenek a szolgáltatásban. A vállalkozás folyamatosan fejleszt és alkalmazkodik az igényekhez.

Szabó Tamás nagyszülőként is jelen volt az óvodában, s ebben a minőségében örömmel konstatálta, hogy óvodás unokája tudatába már beépült az újrahasznosítás fogalma, amit valószínűleg nagyban köszönhető a nevelő intézménynek is. A polgármester nem utolsó sorban városlakóként is megnyilvánult, aki a napi rutin során tapasztalja, hogy például több gyűjtőedényre lenne szükség vagy nem mindig makulátlan a rend a hulladékszigetek környékén. Visszacsatolva polgármesteri mivoltához hangsúlyozta, hogy folyamatos jelenlétre és állapotjavító intézkedésekre van szükség az önkormányzat részéről is a környezettudatos szemléletváltás megvalósításához.

A beszédeket követően a tűkön ülő nyertesek végre átvehették a szép rajzokért, és a kreatív alkotásokért járó jól megérdemelt jutalmukat, melyeket Beszeri Éva intézményvezető mellett Szabó Tamás, Hajdú László, Magera Tibor és Takács Attila adtak át. A rádió vezetője a zsűri munkáját is ajándékkal köszönte meg, illetve köszönetet mondott a program valamennyi résztvevőjének, szervezőjének.

A délután előadásokkal folytatódott, ahol elsőként Gulyás Sándorné gyógypedagógus Ökoságunk címmel a speciális tagintézmény munkájáról beszélt. Őt követte Zöld szemmel – ÖKO iskolai feladataink címmel Mészárosné Suba Judit intézményvezető helyettes előadása. Végezetül Benkéné Zsótér Erika tagóvoda vezető az óvodai környezettudatos nevelésről tartott ismeretterjesztő beszámolót.

Kárpáti Márta
Latest posts by Kárpáti Márta (see all)

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?