A tanyavilág hősei

A háborúk áldozataira emlékeztünk május utolsó vasárnapján, a Hősök Napján Tőtevényen, az Erdei Vendégházban.

A hősök napján sokan ellátogattak a megemlékezésnek helyt adó egykori iskolába, nem csak a tanyavilág lakói, de elszármazottak, és azok is, akik csupán tiszteletüket szerették volna leróni az áldozatok emléke előtt. Az udvar árnyas pergolája alatt helyet foglaló vendégeket Balog Donát a körzet képviselője köszöntötte, aki virágcsokorral köszönte meg Katona Katalinnak, hogy évről évre megszervezi az ünnepséget.

Elsősorban az áldozatok hozzátartozóit üdvözölte Katona Katalin a megjelentek között, majd a nehéz sorsú, kemény munkához szokott tanyai emberek kitartását, szorgalmát méltatta. A puszták népének többszörösen kellett bizonyítani a világ előtt rátermettségét, hogy megkapják munkájukért az elismerést. Ugyanakkor a tanyavilágból, a tanyai iskolák padsorai közül is messzire el lehet jutni. Ennek bizonysága Pócs János országgyűlési képviselő, akinek a tőtevényi iskola lépcsőin keresztül vezetett útja az ország első házába.

A Jászság országgyűlési képviselője nosztalgiával idézte fel azokat az éveket, amikor szülei mezőgazdasági munkáihoz alkalmazkodva sorra járta a környék tanyai iskoláit, hogy minden esztendőben, újabb közösségben, újabb vidéken szívja magába a tudást. Kedves emlékként gondolt vissza arra az időre, amikor Tőtevényen tanult, az akkor még épp csak sarjadó nyárfaerdő ölelésében. A fák azóta nagyra nőttek, az egykori kisdiák messzire jutott, de a tanyai iskolákban szerzett eltéphetetlenül erős emberi kapcsolatok örökre a vidékhez kötik – fogalmazott Pócs János.
A köszöntők idején érkeztek a hagyományőrző huszárok, akik a Lehel kürt hangjára bevonulva adtak tiszteletet az itt élőknek és a háború áldozatainak.

A továbbiakban ökomenikus Istentiszteletnek lehettek tanúi a jelenlévők, melyet Mező István és felesége Ildikó asszony református lelkipásztorok, valamint Taczmann András diakónus celebráltak. Mező István a háború hősei mellett a munkával szolgálókról és a közelmúltban elhunyt embertársainkról is megemlékezett. Ildikó asszony hangsúlyozta a mai korban vagy mindannyian elveszünk egy szörnyű, emberiséget kiirtó háborúban, vagy összefogással békét teremtünk. A békéért azonban tenni kell nem csupán szóval, de tettekkel is. Taczmann András a hétköznapi hősökről szólt, akik hittel és szeretettel küzdenek.

Az emlékműsor során hagyományőrző zenekar katonadalok előadásával adta vissza a háborúk kesernyésen hazafias hangulatát.

Besenyi Vendel helytörténész előadásában a nemzet világháborúkhoz kapcsolható emléknapjainak történetét idézte a hallgatóság elé. Elmondta, miként alkottak törvényt az áldozatok emlékéhez köthető ünnepekről, majd hogyan kellett megfeledkeznünk mártírjainkról. 1989 óta ismét lehet emlékezni a két világégés során elhunytakra. Táblákra véstük a neveket, koszorút, virágot helyezünk el márványba foglalt emlékezetük előtt. Így tettünk vasárnap is, ahogy 2009 óta minden évben. A szépen felújított Tőtevényi emlékműnél elhelyeztük a mécseseket és a hála virágait.

A délután szerény vendéglátással folytatódott, majd az érdeklődők megtekintették a több száz fotóból álló egykori iskolai életet ábrázoló kiállítást a vendégház nagytermében. Végezetül Szatmári Antalné alpolgármester asszony az időközben elfoglaltságai miatt távozó Pócs János üzenetét tolmácsolta, miszerint a képviselői parlamenti látogatásra invitálta Katona Katalint és az ünnepség megrendezésének segítőit.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?