A családok és a biztonság költségvetése

Május 26-án, pénteken a Magyar Országgyűlés által tárgyalt, a jövő évre, vagyis 2018-ra vonatkozó költségvetésről tájékoztatta a helyi sajtó képviselőit Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője. Előzetesen elmondta, hogy a jövő évi kiegyensúlyozott, nem választási költségvetés minden magyar ember számára egy könnyebb életet, biztos előbbre lépést jelent, lényegét tekintve a munkából élőkről, a családokról, és a biztonságról szól.

A kormány családbarát politikát folytat, mert el kell ismerni azt a teljesítményt, ha valaki gyereket nevel. Magyarország 2018-ban a GDP több mint 4,7 százalékát fordítja családtámogatásra, az OECD-átlag ehhez képest 2,55 százalék. 2010-ben még csak ezer milliárd forint jutott erre a célra a költségvetésből, jövőre viszont már majdnem kétezer milliárdot fordítanak rá.

A kormány a jövőben is erős hittel ragaszkodik a családtámogatásokhoz, mert nincs jobb befektetés a családoknál. A nyugdíjakra, családtámogatásra, szociális területre 287 milliárd forinttal több jut. Az otthonteremtési programra 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre. 2018 a családok éve lesz, és több új, családokat segítő intézkedést is bevezetnek. Jövőre könnyítenek a gyereket vállaló diákhitellel rendelkező nők, valamint a három vagy több gyereket vállaló jelzáloghiteles családok terhein, megduplázzák a hallgatói vagy diplomás gyed idejét. Tovább növelik a kétgyerekesek családi adókedvezményét, ami havi 35 ezer forintra nő, így évente 420 ezer forint lehet a kedvezmény az előterjesztés szerint. A fiatal házasok továbbra is számíthatnak adókedvezményre.

Kiterjesztik az anyasági támogatást és a babakötvényt a külföldön születő magyar állampolgárságú gyerekekre, valamint új lehetőségeket nyitnak az Erzsébet-programon belül is.

Idén az első negyedévben 4,1 százalékkal bővült a magyar gazdaság, jövőre 4 százalék fölött lesz a növekedés. Az államháztartás stabil, a költségvetési tervezetben szereplő fejlesztésekhez adottak a források. Jövőre számos területnek jut többletforrás: az oktatásnak 97 milliárd forinttal, az egészségügynek 217 milliárd forinttal több jut, mint az előző években.

Az egészségügynek jutó többletből elsősorban népegészségügyi programokra, szakellátás fejlesztésére, gazdálkodás optimalizálására, az alap- és védőnői ellátás megerősítésére költenek.

Továbbra is kiemelt cél az ország biztonságának erősítése, a megrázó nyugat-európai merényletek azt mutatják, továbbra is a tömeges, ellenőrizetlen migráció jelenti a legnagyobb biztonsági kockázatot, amit kezelni kell. A jövő évi költségvetésben minden szükséges forrás rendelkezésre áll majd határvédelemre, miközben folytatódik a fegyveres- és rendvédelmi életpályamodell, béremelési program. A rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére szükséges forrásokat ugyancsak tartalmazza a költségvetés, 83 milliárd forintos növekménnyel.

Ezeknek a lépéseknek a hátterét a stabil, erősödő gazdaság adja, aminek a fejlesztésére 205 milliárd forint jut – fejtette ki a képviselő. Tovább folytatódnak az adócsökkentések, ezek közül a halhús áfájának 5 százalékra csökkentését, az éttermi szolgáltatások áfájának 18-ról 5 százalékra csökkentését, és az internet áfájának csökkentését emelte ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden mindennel összefügg, mindezek az intézkedések is a családok érdekeit szolgálják. Példaként említette, hogy ingyenes az első sikeres nyelvvizsga, és a fiatalok első vezető engedélyének megszerzése is.

A kormány újabb lépéseket tesz a teljes foglalkoztatottság érdekében, a béremelési programokkal szeretnék elérni, hogy mindenkinek megérje dolgozni. Az előterjesztés alapján jövőre további 8 százalékkal nőnek a minimálbérek, 12 százalékkal a szakmunkás minimálbérek, ez utóbbiak duplájára emelkednek 2010-hez képest – mondta Pócs János. Örömét fejezte ki, hogy a segélyalapú gazdaságot a munkaalapú gazdaság váltja föl, mindenkinek évről-évre jobban megéri dolgozni, ennek érdekében történnek a béremelések, és az ágazati fejlesztések. Az eddigi eredmények között kiemelte: a munkanélküliség 4,5 százalékra csökkent a 2010-es 11,4 százalékhoz képest, és a rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most. Kifejtette, a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelkedése a magasabb kategóriában keresők fizetését is nyomja felfelé. A gazdasági fejlődést, a béremeléseket hitelfelvétel nélkül, saját erejéből valósítja meg az ország. Nem volt a 2010-es egymillió munkahely teremtése tíz év alatt álom, hiszen már hétszázezer munkahely létesült főleg a versenyszférában, a cél pedig a teljes foglalkoztatottság elérése.

Az előre nem várt kockázatok kivédése, több mint 200 milliárd forint tartalékkal lehetséges. Mindezt az teszi lehetővé, hogy Magyarország gazdasága erősödik. Köszönet ezért a gazdasági élet szereplőinek. Végezetül a képviselő elmondta, hogy bár az ellenzéki politika nem ismeri el de ez a költségvetés a kormány hat éves gazdaság programjáról szól. A baloldal kormányzása idején megszorítások, áremelések, és adóemelések voltak. Elég felidézni a kórházi napi dij, a gyógyszerfelírási díj, vagy az egy havi nyugdíj elvételét – fogalmazott. A baloldal már bizonyította, bármit mondanak az ellenkezője az igaz… A jobbik még csak addig sem jutott el. A költségvetés nem a politikáról szól, hanem a magyar emberekről, a családokról, a fiatalokról, a jövőnkről szól – mondta Pócs János.

Vélemény, hozzászólás?