Mága Zoltán gáláns fellépése

A Szent István Körúti Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola harmadik jótékonysági estjén Mága Zoltán hegedűművész, valamint Nyári Károly és leányai adtak színvonalas és bizonyára sokak számára felejthetetlen koncertet a nehéz sorsú, fogyatékkal élő gyermekekért.

A május 27-i gálakoncerten Bárcziné Kulcsár Júlia, a Szent István Körúti Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket a Déryné Rendezvényházban, majd Dózsáné Hegedűs Viktória, az iskola „Adj Esélyt” Alapítványának elnöke köszönetet mondott Földes Istvánnak, a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Alapítvány elnökének, hogy közbenjárásával megszervezhették a gálaestet.

A gálaest megható pillanata volt, amikor Kósa Viktor Máté, 5. osztályos autista kisfiú Szabó T. Anna szívhez szóló versét szavalt az autizmusról. Ugyan Viktornak volt segítsége, de úgy gondolom, hogy nélküle is megállta volna a helyét.

A műsor első felében Nyári Károly énekes-zongorista, valamint leányai, Nyári Edit és Nyári Alíz énekesek felemelő jazz koncerttel szórakoztatták a Déryné Rendezvényház zsúfolásig megtelt nagytermének közönségét. Estjüket a szerelemről és szeretetről szóló érzelmes dalok ölelték körbe, köztük a Love Story című film betétdala. A repertoár nem nélkülözte Máté Péter és Frank Sinatra romantikus szerzeményeit sem, sőt a két testvér saját dalaival is megörvendeztette a nagyérdeműt. A háttérben a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kísérte az előadóművészeket, akiknek nagyszerű játékát Vadász Károly cimbalomművész gazdagította.

A rövid szünet után Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész a tőle megszokott baráti közvetlenséggel szólt közönségéhez. Második alkalommal érkezett városunkba, ezúttal is jótékony céllal. Nemcsak a tiszteletdíjáról mondott le, de 300.000 forint pénzadománnyal is támogatta a gyermekeket és száz jegyet is felajánlott a jászságiaknak 2018-as újévi koncertjére. Karitatív missziója mellett Mága Zoltán fontosnak tartja a magyar zenei kultúra népszerűsítését világszerte.

Jótékonysági koncertjei összeforrnak pályafutásának felívelésével, ugyanis nem feledkezett meg a nehéz körülményekről, ahonnan indult. Sűrű elfoglaltságai közepette is gyakran segít beteg gyermekeken, rászoruló családokon, ahogy ezúttal is tette. Műsorában virtuóz darabokban csillogtatta meg tudását és tehetségét. Igazán különleges volt a Monti csárdásba fűzött Kossuth-nóta, amivel a közönséget is sikerült megszólaltatnia, de a Pacsirta után is állva tapsolt a közönség. A hegedű hangos ékszerré vált a kezében és mély érzéseket hozott elő a vájtfülű hallgatóság lelkéből.

Bizonyára örök emlék marad az este a jelen lévő hátrányos helyzetű, sérült gyermekek számára is, akik csillogó szemekkel figyelték a hegedűművészt a karzatról, ő pedig szeretetteljes pillantással viszonozta az elismerést.

Az igen sikeres gálaesten összesen egymillió forintot gyűjtöttek Mága Zoltán és a közönség felajánlásából. Bárcziné Kulcsár Júlia intézményvezető asszony lapunknak elmondta, hogy önzetlen segítőik nagylelkű adományát élményekkel teli táborozásra, fejlesztő eszközök beszerzésére és a tanulók jutalmazására fordítják majd. Bizonyára felejthetetlen marad a gazdag programokkal átszőtt háromnapos balatoni nyaralás, ahova szerdán reggel indultak több mint száz gyermekkel.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?