Minden lehetséges annak, aki hisz

Cigánytelepen nőtt fel, mostanra molekuláris-genetikus és doktorandusz a Debreceni Egyetemen. Munkásságát Gergely Alexandra Emlékdíjjal is elismerték, valamint a Roma Sajtóközpont által alapított Aranypánt-díjat két éve elsőként vehette át. Horváth József rákkutató az Eszterházy Károly Egyetem vendégeként május 17-én motivációs előadást tartott.

A 8. osztály elvégzése után a cigány tanulók 9 százaléka választ középiskolát, míg diplomával mindössze 0,8 százalékuk rendelkezik – ezekkel a megdöbbentő adatokkal kezdte előadását Horváth József rákkutató, azon kevesek egyike, aki társadalmi szerepéért és tanulmányi eredményeiért egyaránt példaértékű.

Cigány származásúként nem volt könnyű számára végig járni az egzisztenciához vezető utat. Azonban éles észjárása már óvodás korában megmutatkozott, hiszen folyékonyan írt és olvasott, amit idősebb testvéreitől tanult el. Először hat évesen fogalmazódott meg benne, hogy változtat a tradíciókon és példamutató lesz a hasonlóan hátrányos helyzetű fiataloknak.

– Gyerekként minden rosszat, csínytevést elkövettünk, sokszor közel álltam a kirúgáshoz, mindemellett nekem mindig fontos volt a tanulás, egészen érettségiig kitűnő voltam – idézte fel iskolás élményeit, majd arra is kitért, hogy kezdetben jogász akart lenni ám a középiskolás biológia tanárnő unszolására választotta a természettudományi szakirányt.

A tanárnő iránymutatásáért a mai napig hálás, így nem kérdés számára, hogy a későbbiekben ő is a tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalokat szeretné mentorálni. Előadásán keresztül arra biztatta hallgatóságát, hogy merjenek nagyot álmodni, mivel az önmagukba vetett hit által semmi sem lehetetlen. Hozzátette, hogy személyes sikereiben nagy szerepet játszik az Istenbe vetett hite, hiszen mindig gondot viselt róla a nehéz időszakokban. Vallási meggyőződésére előadása során többször utalt, többek között a Bibliából kiragadott igehelyek alátámasztásával.

A fiatal hallgatókat arra buzdította, hogy ne azon morfondírozzanak melyik a legmenőbb szakma, hanem, hogy miben érzik otthon magukat. – Ha valaki sziklaszilárdan hisz abban, amit csinál, azt semmilyen negatív vélemény nem tudja megdönteni – utalt a magabiztosság fontosságára.

Az előadást követően a megjelentek feltehették kérdéseiket, többen az előítélek szorítójáról kérdezték, valamint szó esett a rákkutatás jelenlegi helyzetéről. Horváth József válaszában elmondta, hogy pályája során szinte semmilyen atrocitás nem érte, környezetétől rendszerint elismert kap. Mivel számára a testi-lelki egyensúly egyaránt fontos, legalább heti háromszor edz, így inkább izmos alkata, valamint tetoválásai keltenek sztereotípiákat. Erre mosolyogva annyit mondott, hogy ne borítójáról ítéljük meg a könyvet, illetve az embert.

Az előadó érdekes munkájáról is ízelítőt adott a jelenlevőknek, a 29 éves rákkutató szájüregi daganatokkal foglalkozik, melyet az előrehaladott állapotban lévő betegek kevesebb mint 50%-a él túl. Jó tanácsként a vendégeket is arra ösztönözte, hogy ne hanyagolják el a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket.

Végül a hallgatók későbbi terveiről kérdezték, válaszában kifejtette, jövőbeni szándéka, hogy külföldön is szerencsét próbál, valamint tapasztalatot gyűjt a szakmai fejlődés érdekében. Ezenfelül fontos számára a család, jövőjét szerető feleséggel és gyermekekkel képzeli el.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?