A Táncház Napján Fonó Klub a Jászságinál

A Táncház Napja eseményhez kapcsolódva Fonó Klub rendezvényre várta a népzene és néptánc kedvelőit a Jászság Népi Együttes, május 13-án este, a Víz utcai székházba. Ahol az Üsztürü zenekar tartott népzenei koncertet, majd azt követő táncházba is muzsikált.

Az első budapesti táncházat 1972 májusában rendezték, fiatal táncosok kezdeményezésére, akik Széken szerzett friss élményeiket kívánták megosztani társaikkal. Ennek apropóján tartják meg 2012 óta minden évben május elején a Táncház Napját. Mivel városunk néptánc nagyhatalom, számos program várta mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc, sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. Sajnos az eső elmosta a Szentháromság térre tervezett szabadtéri programot, de a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában a Fonó Klub „kitárta kapuját”. A folk közönség fiatalodik, és nagy szükség van országosan a Fonó Klubokra, az ilyen helyekre, rendezvényekre. Ahol a hazai népzene színe – java megmutathatja magát, az érdeklődök, pedig olyan táncházakban szórakozhatnak és sajátíthatnak el a táncokat, ahol a legjobb táncházi zenekarok húzzák a talpalávalót és kiváló tánctanárok oktatnak. A délután a gyerekeké volt, ahol élő zenés tánc és énektanítás, valamint kézműves foglalkozások résztvevői lehettek. A nagyobbakra esti koncert program és táncház várt, tánctanítással.

Az Üsztürü zenekar, kiegészülve Nyitrai Marianna népdalénekessel és táncos segítőikkel a fonó hangulatot idéztek meg. Hiszen a forgatósok és legényesek hazájából: Erdélyből hoztak eredeti táncmuzsikát a színpadra. Nem véletlen, hogy tagjai anyanyelvi szinten húzzák a régiek dallamait. Az Üsztürü (jelentése: gabonaszárításhoz használt ágas karó) 1992-ben, Kolozsváron alakult, ott diákoskodó erdélyi fiatalokból (Major Levente, Könczei Csongor, Szász József és Szász Lőrinc), akik tágra nyitott fülekkel keresték fel a még élő falusi zenészeket. A zenekar azóta kissé átalakult, tagjainak többsége Budapestre került, de továbbra is hazajárnak mestereikhez. A tőlük megszerzett élményeink olyan gondolatokat, érzelmeket, hangulatokat ébresztettek bennük, amelyeket hangszereikkel szeretnének kifejezésre juttatni. A koncerten közép erdélyi vonós népzene (Mezőség, Küküllő mente, Kalotaszeg, Székelyföld) dallamai kerülnek előtérbe, melyek autentikus, hiteles tolmácsolására törekedtek. A koncertet követő táncházba is az Üsztürü húzta a talpalávalót, ahol a frissen tanult tánclépésekkel hajnalig lehetett ropni.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?