Egy szép délelőtt a Földért

Szerte a világon 1970 óta tekintik küldetésüknek a környezetvédő és civil szervezetek, iskolák, hogy a Föld napján, április 22-én felhívják a figyelmet a bolygónkat fenyegető környezeti veszélyekre, mint a globális felmelegedés, a talaj-, víz- és levegőszennyezés. A Terplán Zénó Ferences Középiskola ehhez a nemes szándékhoz csatlakozva hirdetett vetélkedőt a város és a környező települések általános iskolásai számára.

Akár a nap mottójának is tekinthető a Teremtés könyvében olvasható részlet: „Az Úristen vette az embert és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze.” Az utóbbi szó jelentőségét tükrözték a verseny feladatai is. A felelősségteljes gondolkodás kialakítását a fiatal generációban, hogy ne csak használjuk, hanem óvjuk is környezetünket.

Április 21-én öt intézmény diákjai tizenhárom háromfős csapatot alkotva találkoztak a Terplán Monostori úti épületében, ahová Jászberény mellett Jászjákóhalmáról, Nagykátáról és Pusztamonostorról érkeztek. A 7-8. osztályos gyerekek a játékos feladatok – például természeti katasztrófák felismerése, logó tervezése, activity – megoldása során sokoldalú tudásukról, ötletes és kreatív kézügyességükről adtak számot.

A közös tízórait a várva várt eredményhirdetés követte. A szoros küzdelemben végül a pusztamonostoriak szerezték meg az első helyet, két berényi intézmény, a Bercsényi és a Nagyboldog diákjai előtt. Az okleveleket, emléklapokat és az értékes nyereményeket a szervező iskola igazgatónője, Molnárné Somogyi Margit adta át.

Az elméleti próbatételek után még élménydúsabbá tette a délelőttöt, hogy minden csapat egy-egy képviselője virágot ültetett az iskola udvarának sziklakertjébe. A programot a Sasközpontba tett látogatás zárta, ahol több madárfajjal testközelből is megismerkedhettek a fiatalok. Föld napja és környezetvédelmi vetélkedő legközelebb egy év múlva lesz, ezzel kapcsolatos feladata azonban mindannyiunknak minden nap van.

Szerző:
Szőrös Zoltán

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?