A csipkekör kiállítása Nagykátán

Januárban látta vendégül Jászapáti helytörténeti gyűjteménye a nagykátai kézműveseket. A látogatás alkalmával meghívást kapott a Jászapáti Kézimunka Szakkör és Csipkekör a vendégektől, mely invitálásnak május 5-én tettek eleget.

A kiállítás célja, hogy a közönség ízelítőt kapjon Nagy-Magyarország gazdag hímzéskultúrájából. A néprajzkutatók állítása szerint nincs még egy ország, ahol ennyi féle hímzésminta megtalálható.
Nagykátán a 37 tájegységről származó alkotás nagy része zsűri-számmal ellátott. A kiállítók, a közel negyvenéves szakkör tagjai: Himpliné Juhásza Judit – hímző, csipkekészítő, Mihályi Jánosné – gyöngykészítő, hímző, csipkekészítő, Ambrus Andrásné – hímző, vert csipke készítő, Ábelné Molnár Mária – hímző, csipkekészítő, Sípos Gyuláné – hímző, horgolt baba készítő, Kocsis Istvánné – hímző, Király Lászlóné – hímző, Orosz Ferencné – hímző, Katona Istvánné – hímző, Tajti Miklósné – gyöngykészítő, Nyolcasné Bábosik Ilona – hímző, Radics Istvánné – hímző, Léhi Lászlóné – hímző, Farkas Gáborné – hímző, Szabó Pál Antalné – népi iparművész, oktató-gyöngykészítő, hímző, vert csipke készítő, Tóth Károlyé – népi iparművész, oktató, vert csipke készítő, Simonné Kiss Mária – vert csipke készítő, valamint legifjabb tagjuk a 14 éves Urbán Írisz – csipkekészítő.

Hosszú út vezetett el ahhoz, hogy az 1980-ban hasznos időtöltésnek alakult kézimunka szakkör ma már professzionális, zsűri-számmal ellátott alkotásokat tudjon bemutatni.

Ez alatt az idő alatt bejárták Nagy-Magyarország területét. Minden évben más-más helyen alkotótábort szerveztek maguknak, ahol egy-egy tájegység hímzéskultúráját tanulták meg, illetve Fejér Mária főiskolai tanár továbbképzésein vettek részt. A környék megismerését, a tájegységek néprajzát olyan kiváló előadók, mint például Andrásfalvy Bertalan ismertették. Néprajzi tudásukat a múzeumokban fellelhető kincsekkel bővítették. Az ott látott darabokat lerajzolták, újratervezték, és ezután készítették el autentikus formában. A kiállított terítők java része így készült el.

Nagyon sok neves kiállításon vettek részt eddig. Ezek közül kiemelkedik az Országos Kis Jankó Bori hímző pályázaton és kiállításokon való részvétel, a számos régiós és megyei bemutatkozás. A Néprajzi Múzeumban megrendezett, szintén országos kiállításra is kerültek be munkáik. Sikerrel szerepeltek decemberben Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban megrendezett nemzetközi kiállításon. Sok-sok munkájuk került külföldre – Amerikába, Franciaországba, Németországba – családok, ismerősök útján. A nagykátai kiállítással egyidejűleg Kiskunfélegyházán mutatják be a jász hímzés egy részét.

A terítők egyes részét vert csipke díszíti. A kézimunka kör tehát időközben kibővült a csipkekörrel. A csipkekör munkája először a csipketerítők készítésével kezdődött. Ez a munka a technika tanulását szolgálta. Később szélcsipkével, majd a ruhadíszítéssel folytatták munkájukat a mostani kornak megfelelően.

Természetesen a csipkeverést is szakemberektől szerették volna megtanulni, ezért Kun Lászlóné csipkekészítő népi iparművész járt át Szolnokról a kör tagjaihoz tanítani. Hálából a 80. születésnapja alkalmából nagy sikerű önálló, életmű kiállítást rendeztek tiszteletére Jászapátiban. A kör tagjait ma is szoros kapcsolat fűzi a csipkekészítőhöz.

Mivel a környéken nincs másik vert csipkekör, ezért sokan átjárnak más településekről tanulni, tanítani, tapasztalatot szerezni. Szabó Pál Antalné népi iparművész és oktató Újszászról, a Békéscsabáról származó Tóth Károlyné, aki szintén népi iparművész és oktató Mendéről jár át tanácsot adni. Jászberényi érdeklődők is érkeznek hozzájuk, akik között több fiatal tanonc is van. Azonban, rohanó világban mégsem elég fiatal érdeklődik a kézmunka iránt, s a szakkör tagjai attól tartanak, hogy tudásukat nem tudják átadni az utánpótlásnak.

Az eddig három alkalommal megrendezett csipkeköri alkotótábor munkáit, az azt követő kiállítás a Jászapáti Városi Könyvtárban láthatta a közönség.

A csoport értékét ők maguk nem a professzionalizmusban látják, hanem abban, hogy szeretik, segítik egymást, s minden évben nagyon várják a saját maguk által szervezett alkotótáborokat, melyekkel a hagyományokat őrzik.

A Jászapáti Kézimunka Szakkör és Csipkekör kiállítása május 5-én 15 órakor nyílt a Nagykátai Városi Tájházban. A kiállítást Bukor Irén, a Jászapáti Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg, amely június végéig látható.

A cikk összeállításában Ambrus Andrásné közreműködött.

Vélemény, hozzászólás?