Adjuk tovább a lángot

Hagyományaikhoz híven idén is Székely Mihály születésnapján, május 8-án rendeztek ünnepséget a világhírű operaénekes tiszteltére, a róla elnevezett általános iskolában.

A Székely Mihály Emlékünnepségen Tukacsné Kovács Judit tagintézmény-vezető köszöntötte a megjelenteket, a JÁI Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézményében. A változékony időjárás miatt ezúttal a tornaterembe szorultak az ünneplők, de így még bensőségesebb miliőben emlékezhettek iskolájuk névadójáról, Székely Mihály születésének 116. évfordulóján.Az iskola 49 éve vette fel Székely Mihály nevét, s egyúttal özvegye, Szabó Piroska díjat hozott létre a legtehetségesebb diákok részére, melyet minden évben május 8-án adnak át.

Ez alkalomból öltözött tehát ünneplőbe az iskolát, melynek falai között a zene központi szerepet tölt be a tanórákon. Az alsós furulyazenekar Lányi Lászlóné vezetésével három tavaszi dalt mutatott be, majd megmutatták tudásukat népdalosok és néptáncban jeleskedő fiatalok is. Fellépett a műsorban Burai Zsolt Kevin, aki a Palotásy János Zeneiskolában Bernhardt Andrásné tanítványaként ért el sikereket virtuóz hegedűjátékával.

Pesti Péter intézményvezető Morus Tamás gondolataival kezdte beszédét, miszerint „a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”. Az emlékünnepség is e láng továbbadásának egyik szimbóluma, mellyel ápolják és gazdagítják az iskola hagyományait, őrzik névadójuk emlékét. Az intézményvezető felelevenítette Székely Mihály életútját Jászberénytől a világhírnevet jelentő deszkákig. Felívelő pályafutása során mintegy 84 szerepet alakított. Népszerűségét nemcsak a csodálatosan zengő basszus hangjának köszönhette, hanem művészi jellemvonásainak is. E két összetevő együtt jelentette Székely Mihály művészetének lényegét, mely ma is példa a felnövekvő generáció előtt.

Az ünnepi beszéd zárásaként az intézményvezető mellett Szatmári Antalné alpolgármester asszony, Nagy András HEB elnök, valamint Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója közösen helyezték el az emlékezés koszorúit a Székely Mihály bronz emléktáblájánál.

A díjazottakat Lányi Lászlóné, a végzősök osztályfőnöke méltatta.Kövér Lili és Valuska Lili mindketten nyolc éve az iskola angol tagozatos tanulói. Kiváló tanulmányi eredményeikkel, példamutató magatartásukkal, közösségi szerepvállalásukkal egyaránt élen járnak, mellyel méltán érdemelték ki a díjat és vehettek át Zsemberi Zoltán tankerületi igazgatótól.

Az ünnepi muzsika közé beillesztett Lackfi János vers tette szavakkal is érzékelhetővé a zene mibenlétét, melyet Kövér Lili olvasott fel. A kortárs költemény két kiragadott sora szerint „benned csírázik a zene, és ha jól öntözöd, kikel”. E gondolat bátorítástnyújthat a kitüntetetteket és a zenei tanulmányaikat végző ifjak számára is, kiváltképp a nehéz időszakokban.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?