Szépkorú köszöntése

Városunk újabb lakója került be a szépkorúak táborába. Oláh Rozália kilencvenedik születésnapját ünnepelte a hétvégén, családja körében.

Ekkor köszöntötte a város önkormányzata nevében Szatmári Antalné alpolgármester és Szatmári Anikó képviselő, akik a miniszterelnöki köszöntő emléklap mellé virágot is vittek magukkal.

Oláh Rozáliát kilenc évtized tapasztalat és bölcsesség jellemzi. A Peresi tanyavilágban született, és az ottani elemi iskolában tanulta a betűvetést. A szülei földműveléssel, jószágtartással foglalkoztak, és a gyerekeiket is kitartó becsületes munka szeretetére tanították. Hatan voltak testvérek, de apai ágon még két féltestvér is velük együtt nőtt fel. Nagyon fiatal korától napszámba járt, dolgozott a földeken és a tanyai gazdaságban, a nehéz fizikai munkától sem riadva vissza. A Jászágói tszcs-ben volt szalmatúró, kévevágó, törekhordó, amikor aratás volt szedte a markot. Háztájiban kapálta a cukorrépát, amiért cukor volt a fizetség.

A kezdetektől daraboló gépeken dolgozott a Hűtőgépgyárban, ahová biciklivel járt a tanyáról. Egy fia és egy lánya született, tőlük pedig több unokája. Előbb Monostorra, majd Berénybe költöztek a tanyáról, ami már azóta nincs meg. Nagyon szeret tenni, venni, csak azt nehezményezi, hogy nem teheti úgy, ahogy szeretné, mert járókerettel nehezebb a mozgás. De nem hagyja el magát, ami ülve elvégezhető, azt most is megcsinálja.

Viccelődni egész életében szeretett, azt mondja: – Ha idejönne, a halál mondanám neki, indíts innét, itt nincs helyed! Nem is lehet, hiszen a célja, hogy 116 évig éljen. Ehhez kívánunk további jó egészséget.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?