Jászberénytől Stanfordig

„Egy volt diák karrier tapasztalatai” címmel az iskola egykori tanulója, Darabont Tibor, tartott előadást április 26-án a Leheles szerda keretén belül. Az előadó nemcsak életvezetési tanácsokkal látta el a fiatalokat, hanem a hidrogénbomba atyjának ismert Teller Ede tudós egykori titkáraként töltött időszakáról is megosztotta élményeit.

Az intézmény idén ünnepeli fennállásának 250. évfordulóját, ebből az alkalomból egész éves programsorozatot indított az iskola. Darabont Tibor 1981-85 között koptatta a gimnázium padjait. Villamosmérnöknek tanult a Prágai Műszaki Egyetemen, mesterdiplomát pedig már az Amerikai Egyesült Államokban szerzett. A jelenleg Gödöllőn élő, egykori diákra méltón lehet büszke az iskola.

De mi is a siker titka? Multikulturális környezetünkben nem kérdés a nyelvtanulás fontossága, mely kinyitja a kapukat a jobban fizető állások előtt, és nem utolsósorban segít a világ megismerésében. Emellett elengedhetetlen feltétel az állandó tanulás, a kíváncsiság az ismeretlen felé – részletezte Darabont Tibor. Előadását a kapcsolatrendszerek kiépítésével folytatta, valamint kiemelte a szabad gondolkodást, a kreativitást, mely a sikeres karrier mozgatórugója. Végül a pozitív hozzáállásra helyezte a hangsúlyt, amit ugyan sok helyről hallottunk már, még sem abszolválunk mi, magyarok. Az előadást odaillő közmondásokkal, idézetekkel színesítette, majd a felbátorodott diákok folytatták a példák sorát.

Az óra interaktív részéhez közeledve bárki feltehette a kérdéseit. A kérdezés jogával Antics István igazgató élt, aki az előadót Teller Edéhez fűződő élményeiről faggatta.

– Kapcsolataim révén kerestek meg azzal, hogy egy idős tudós mellé keresnek magyarul beszélő természettudományok iránt érdeklődő, műszaki területen jártas személyi titkárt magyar levelezések lebonyolítására. Mikor megtudtam, hogy Teller Ede mellé, nagyon meglepődtem, hiszen azt gondoltam, ő már igencsak idős lehet. Az állásinterjú több mint egy órás volt, ahol az atommaggal és az univerzummal kapcsolatos kérdések mellett Ady Endre költészetéről is beszélgettünk. Széles látókörű, humoros, kíváncsi ember volt, aki a magyarságát mindig megtartotta. Utolsó két évében, stanford-i otthonában volt szerencsém vele dolgozni 2001-től, ekkor már 93 éves volt.

Előadását Teller Edével készített kisfilmekkel, képekkel tette még érdekesebbé, mely láthatóan a diákok érdeklődését is felkeltette. A bemutatót rövid totóval zárta, amiből még több információt megtudhattunk a magyar tudósról.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?