Közösségteremtés faültetéssel

A Szabad Jászok Egyesülete a környezettudatos életmód népszerűsítése céljából Jászberény Városi Önkormányzat támogatásával faültetési akciót szervezett péntek délután a Központi Óvoda udvarán.

Az Eltérő Tantervű Iskola partnerségével megvalósuló program során a gyerekek szülői és pedagógusi példamutatásból és személyes tapasztalatból merítve sajátítják el a minket körülölelő zöld környezet megóvásának módját. A kicsik nemcsak a növények ültetésekor végeznek aktív tevékenységet, de a későbbiek során is gondozzák a kiültetett fákat, cserjéket, virágokat. A kezdeményező egyesület tagjai intézték a fák egy részének beszerzését, illetve az önkormányzat vállalta nagyobb részben a növények és a munkaeszközök megvásárlását. A későbbiekben a kezdeményezés folytatásaként a Negyvennyolcasok tere szépül meg új növénykiültetésekkel.

A pénteki napon Beszteri Éva intézményvezető köszöntötte az óvoda udvarán összegyűlt sokadalmat, ovisokat, szülőket, pedagógusokat és a városvezetés képviselőit. „Nemcsak azért fontos intézményünk udvarára növényeket ültetni, hogy árnyuk védjen a hőség ellen, hanem azért is, mert pedagógiai programunkban kiemelt helyen szerepel a környezetvédelem, a környezeti értékek, szépségek felfedeztetése, tapasztalat útján való megismertetésük. A gyerekek mindennapi életének része a növénygondozás.” A Föld napjához kapcsolódva nagyszerű lehetőség ez a mai izgalmas nap, amikor a szülők is bekapcsolódhatnak a munkába példát mutatva gyermekeik számára. Az óvónő elmondta, hogy az önkormányzat támogatásával megvalósult programban a város valamennyi óvodai intézményének juttatnak kiültethető növényeket.

Szabó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket; gyerekeket, pedagógusokat, szülőket és hangsúlyosan a kezdeményező civil szervezetet. Kiemelte a civilek fontos szerepét városunkban, akik munkája nyomán a közösség valóban közösséggé alakul.

A rövid köszöntőket követően ki-ki erejéhez mérten szerszámot ragadott és megkezdődött a munka. Szabó Tamás polgármester Bohárné Bathó Rozália képviselő segítségével fát telepített, Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester a szőlőültetésénél serénykedett, a gyerekek a muskátlikat helyezték el az óvoda udvarán. Néhány év elteltével a jövő óvodásai már a most ültetett örökzöldek, lombos fák, cserjék remélhetőleg terebélyes árnyékában játszhatnak.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?