Hiányszakmák, sikerek, jövőkép

A Jászsági Menedzser Klub Egyesület egész napos konferenciájának befejező délutáni szakaszában újabb négy nagy jászsági cég mutatkozott be, két polgármester világította meg városa lehetőségeit, majd ezt követően hangzott el Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselőjének és dr. Rédei Istvánnak a zárszava.

Filó Gábor ügyvezető igazgató a MÁV Felépítménykarban­tartó és Gépjavító Kft. tevékenységével ismertette meg a jelenlévőket. A száz százalékig állami tulajdonú jászkiséri cég ezen telephelyén 370 dolgozót foglalkoztat. A vállalat egésze 1500 dolgozóval majd 22 milliárd forintos árbevételt ért el az előző évben. Idén kevesebb forrást biztosított számukra az állami költségvetés, feladatuk azonban nem csökkent. Elsősorban a magyarországi vasúti pálya korszerűsítése az ő felelősségük, amelynek során másfél millió kilométer vágányszabályozást is elvégeznek. A tavalyi nagyobb forrás lehetővé tette ötszáz millió forint értékben lakókocsik felújítását, amelyekben dolgozóik jellemzően egész évben tartózkodnak. Számukra is nagy kihívás a hiányszakmákat képviselő munkavállalók felvétele. Érdekes, hogy egyrészt innovációs nagydíjat kaptak Lencse becenevű forgóvázas mozgódarujukra – amelyből évente két darabot gyártanak – másrészt egyik nagy tervük telephelyük hálózatának rákötése a városi vezetékes vízre.

A Szatmári Kereskedő és Szolgáltató Kft. igazgatója dr. Szatmári Melinda tömören bemutatta családi vállalkozásuk sokrétűségét. Az országban 36 épületgépészeti áruházzal szolgálják ki a vevőket. Ehhez a tevékenységhez kapcsolódik vas nagykereskedésük, valamint a kéményrendszerek forgalmazása. Szlogenjük: Jó szatmári árakkal kiszolgálni a szerelőket.
1225 alkalmazottjuk 65 milliárd forint árbevételt realizál. Harminc milliárddal az épületgépészet vezet, az agrár szektor részesedése tizenhét-, a malmoké tizenöt milliárd, míg az autókereskedés három milliárd forint árbevételt ért el. A malmokról elmondta, hogy hazánk liszt előállításából 25 százalék a részesedésük. A jászberényi, legkorszerűbb technikával felszerelt üzemükhöz hasonló legtöbb malmuk. A most fejlesztett szegedi malomban pedig már durumbúzát is fel tudnak dolgozni. Hatvanöt kamionjuk szolgálja a különböző szektorok áruforgalmát.

Konkrétan beszélt a város lakosságát élénken fogalkoztató, szem előtt lévő beruházásaikról is. Már működik a háromszáz főt befogadni képes, legkorszerűbb hang- és fénytechnikával felszerelt rendezvényházuk. Sokak örömére megerősítette, hogy a Szabadság téri harminc szobát és háromszáz négyzetméteres fitnesz termet is magába foglaló komplex épületük 2018 végére készül el. A korábban üresen álló épület sokak szemét szúrta a városban, ám ezt a tájékoztatót hallva ki-ki megnyugodhat. A lakásra, házra vágyók számára jó hír, hogy a kft. erőforrásaiból a Szatmári lakópark bővítésére is fordít jócskán: nyolcvan családi és hatvan sorház számára közművesít telkeket, amelyeken 2018-19-ben kezdődhet meg az építkezés.

Lóczi Miklós a Jászapáti 2000. Mg. Zrt. vezérigazgatója a megye TOP 50-ben egyedüliként szereplő mezőgazdasági cégét mutatta be részletes adatokkal. Elődjük 1949-ben alakult, nevükben is jelzetten az ezredfordulón alakultak át zárt részvénytársasággá. Búza, napraforgó és repce a fő terményeik, ezen kívül száz-száz hektáron szántóföldi paradicsomot, illeve zöldborsót is termelnek. Ezeket Aranyfácán márkanév alatt töltik dobozokba. Paradicsomból évi harmincezer tonnát dolgoznak fel, aminek negyedét termelik meg saját maguk. Tizenhétezer hízó sertés, valamint húszezer pulyka mellett húsmarhát is tartanak, 1200 tehenüktől pedig tízmillió liter tejet szállítanak a Naszálytej miskolci üzemébe további feldolgozásra. Utóbbi cég a Szatmári Kft-vel közös, fejlesztésük mintegy hatszáz millió forintos volumentben a sajtgyártás megteremtését célozza. (Közös cégeik 15 milliárd forint árbevételűek.) Kétszáz integrált partnertől évi hatvanezer tonna szemesterményt vásárolnak fel. Jászapátin két üzletet működtetnek, amelyek árbevétele két és fél milliárd forint. A cég összesen 826 dolgozót foglalkoztat.

A Bundy Hűtéstechnikai Kft-t Goda Éva pénzügyi- és HR igazgató képviselte. A globális cég nyolc országban kétezer főt foglalkoztat és elsősorban hőátadást és hűtőközeg áramlást biztosító alkatrészeket, kondenzátorokat gyártanak a jászárokszállási üzemben. A 220-270 alkalmazott négy és fél – öt milliárd forint termelési értéket állít elő. A Jászságba 1997-ben érkezett a Bundy, mint a hűtőgépgyár svéd beszállítója. Náluk is elsősorban a megfelelő munkaerő megszerzése és megtartása okoz nehézséget. Öt évvel ezelőtt az új jelentkezők hatvan, napjainkban negyven százaléka marad meg tartósan dolgozójuknak. Abban is hasonlóak viszonyaik a többi jászsági vállalkozáshoz, hogy folyamatosan csökken a jászsági lakosú dolgozók aránya – hetvenötről ötvenöt százalékra – a többieket száz kilométeres sugarú körből szállítják be nap mint nap.

Jászapáti polgármestere, Far­kas Ferenc városát, mint lakó- és gazdasági vállalkozásoknak helyet adó életteret egyaránt bemutatta. 626 éve említették a krónikák legelőször a lélekszámban második legnagyobb jászsági várost.
Ez utóbbi címet először a redemptiot követő évben, 1746-ban kapta meg. Iskolaváros, híres a fürdője, amely 2002 óta a minősítés szerint is gyógyvízzel várja a vendégeket. Jászapáti büszke Rácz Aladár cimbalomművészre, Vágó Pál és Szalkári Rózsa festőművészekre. Messze földön híres az apáti vásár.
A lakók és a vállalkozások érdekében 2020-ig kétmilliárd forint pályázati tervet nyújtott be a város. Az ipari parkot hétszáz millió forintból fejlesztik. A két nagy cég, a Jászapáti 2000. Mg. Zrt. és a Jász-Plasztik Kft. mellett hatszáz adófizető vállalkozó tevékenykedik a városban.

Jászkisér polgármestere Lukácsi György is a vonzerőről és a versenyképességről beszélt. Vállalkozásbarát önkormányzatuk befektetés ösztönző programot dolgozott ki. Ennek jelentős bázisa az értékes termőföld vagyonuk, amelyen még juhokat is tartanak.
Utóbbiakra alapozva kézműves sajtokat készítenek. Nagy adottságuk a 68 Celsius fokos termálvíz, amellyel közösségi épületeket fűtenek. Inkubátor házukba hat irodát és tanácskozó termet terveznek, várják ők is a befektetőket.

Gyorsértékelés a nap végén

Az egész napos, kilenc órás tanácskozást a résztvevők túlnyomó többsége elejétől a végéig figyelemmel követte. A kávészünetekben, az ebéd alkalmával, és a rendezvényt követő vacsorán alaposan megbeszélték egymás között a hallottakat. Segített ebben Pócs János, a Jászság parlamenti képviselőjének zárszava, aki majd minden előadó főbb gondolatait összefoglalta, és a maga közvetlen stílusában egyben rendszerbe is szedte őket, felerősítve az előadók, hozzászólók egyéni gondolatait. Egyértelműen sikeresnek minősítette ezt az első jászsági gazdasági tanácskozást, amelyen kis- és nagyvállalkozások példa nélküli számban egyaránt részt vettek. Nagyon fontos, hogy itt voltak a Corvinus Egyetem professzorai, a városok és a megye, sőt a fejlesztési minésztérium vezetése is. Különösen biztatónak találta dr. Seszták Miklós miniszter értékelését és ígéreteit.

Dr. Rédei István hasonlóan eredményesnek ítélte gyors értékelésében a tanácskozást. Megköszönte az egyetem vezetésének a helyet, a résztvevőknek, a miniszternek és Pócs Jánosnak a védnökséget, az államtitkárnak, a kormánymegbízott asszonynak és a Corvinus Egyetem professzorainak az aktív részvételt. Személyre szólóan mondott köszönetet közvetlen munkatársainak, Szatmári Zoltánnak, Sas Istvánnak és Oszvald Nándornak a szervező munkájáért.

Szerzők:
Halász Lajos
Kárpáti Márta

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?